1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De ontwikkelaars van PostgreSQL hebben een nieuwe versie gelanceerd. Het betreft 8.3 en de versie is ongeveer een jaar in ontwikkeling geweest. De nieuwe versie moet onder andere sneller zijn dan de voorganger.

De versie moet ongeveer tussen de vijf en de dertig procent sneller zijn dan diens voorganger. De voorganger 8.2 was ook weer ongeveer twintig procent sneller dan diens voorganger, 8.1. De verbeteringen die deze snelheidswinst met zich mee brengen zijn heap-optimised tabellen en gesynchroniseerd scannen. Beide functies zorgen ervoor dat het systeem minder belast wordt.

Andere verbeteringen vindt men onder andere op het gebied van logging, dit is minder veeleisend geworden. Het compileren van het pakket kan in het vervolg ook via Visual C++ gebeuren en diverse componenten hebben bugfixes gehad. Bruce Momjian, een van de ontwikkelaars, stelt dat de databasesoftware gewoon slimmer is geworden.

Sun ziet nog geen reden om de concurrentie aan te gaan met PostgreSQL, ondanks dat het bedrijf MySQL heeft overgenomen: "Sun heeft zich gecommitteerd aan het succes van PostgreSQL op OpenSolaris: op al onze x64 en SPARC servers, en ook op hardware van Dell, HP en IBM", aldus vicepresident Rich Green van Sun. "PostgreSQL 8.3 is een indrukwekkende nieuwe release en wij adviseren klanten wereldwijd om ernaar te kijken."