5min

Tags in dit artikel

, , ,

Afgelopen week stuurde Microsoft CEO Steve Ballmer een brief aan Yahoo!, waarin hij Yahoo opriep binnen drie weken te reageren op het overnamebod van Microsoft. Als dat antwoord niet zou komen, zou hij direct naar de aandeelhouders stappen. CEO Jerry Yang en voorzitter Roy Bostock van Yahoo hebben nu per kerende post een brief teruggestuurd aan Microsoft. Een vertaling van de brief lees je hieronder.

Beste Steve,

Onze raad van bestuur heeft je laatste brief, aangaande het vijandige overnamebod dat jullie op 31 januari 2008 op Yahoo! gedaan hebben, besproken.

De raad van bestuur heeft het bod zorgvuldig beoordeeld, en is unaniem tot conclusie gekomen dat het bod niet in het beste belang van Yahoo! en zijn aandeelhouders is en heeft het bod publiekelijk afgewezen op 11 februari 2008. Onze raad van bestuur noemde Yahoo!’s wereldwijde merk, grote wereldwijde publiek, recente grote investeringen in advertentieplatforms en het groeiperspectief daarvan, de hoeveelheid geld in kas en omzetpotentie, alsmede de substantiële andere investeringen als redenen voor deze beslissing.

Tegelijkertijd hebben we duidelijk gemaakt dat we niet tegen een overname door Microsoft zijn als dat in het belang is van onze aandeelhouders. Wij zijn van mening dat de hoogte van het bod de waarde van Yahoo! moet vertegenwoordigen, inclusief de strategische voordelen die Microsoft ermee behaalt en onder voorwaarden dat onze aandeelhouders zekerheid hebben.

Sinds de beslissing van de raad van bestuur hebben we ons driejarig financieel en strategisch plan gepresenteerd aan onze aandeelhouders, en dat onderschrijft de mening van de raad, dat jullie overnamebod Yahoo! substantieel onderwaardeert. Tevens waren deze bijeenkomsten met onze aandeelhouders een kans om hun kant van het verhaal te horen.

Ook zijn we volgens onze strategie doorgegaan met het lanceren van nieuwe producten en het nemen van acties die onze schaalgrootte, technologie, personeel en platformen verbeteren. Sterker nog, vandaag hebben we AMP! aangekondigd, een nieuw advertentiemanagementplatform dat ontworpen is om het proces van in- en verkoop van online advertenties drastisch te vereenvoudigen.

Als laatste heeft de raad van bestuur actief onderzoek gedaan naar strategische alternatieven voor het overnamebod, om zo de meeste waarde voor onze aandeelhouders te krijgen. Dit proces loopt nog altijd. Al deze acties worden ingegeven door onze toezegging om zoveel mogelijk in het belang van onze aandeelhouders te doen.

De visie van het bestuur op jullie bod is niet veranderd. We blijven van mening dat het bod niet in het beste belang van onze aandeelhouders is. In tegenstelling tot wat je in je brief meldt, hebben aandeelhouders met grote delen van de uitstaande aandelen aan ons laten weten dat zij van mening zijn dat jullie overnamebod Yahoo! onderwaardeert. Omdat de waarde van jullie eigen aandeel in de tussentijd ook gedaald is, is de waarde van jullie overnamebod ook nog eens significant lager dan op het moment dat het bod werd gedaan.

Verder kloppen jullie aannames over het effect van de economie op ons bedrijf niet, want de financiële vooruitzichten zijn nog in overeenstemming met wat we tijdens onze laatste conference call hebben laten weten. Zoals jullie weten hebben we recentelijk onze verwachting voor het eerste kwartaal en het volledig jaar herbevestigd, wat aantoont dat wij kunnen presteren volgens onze eigen verwachtingen, ondanks het slechte economische klimaat. Ook ons openbaar gemaakte driejarig financiële en strategische plan laat daarnaast gunstige ontwikkelingen zien die nog niet eerder aan de financiële markten zijn gecommuniceerd. Het plan heeft dan ook veel positieve feedback opgeleverd van onze aandeelhouders, wat onze mening versterkt dat Yahoo! meer waard is dan in jullie aanbod wordt gesteld en daardoor nog meer waard is voor Microsoft. Jullie eigen verklaringen hebben duidelijk gemaakt dat Yahoo! van strategisch belang is voor Microsoft.

Het spijt ons te moeten zeggen dat je laatste brief geen eer doet aan de aard van onze discussies. We hebben opbouwende gesprekken gehad over een groot aantal onderwerpen, waaronder integratie van beide bedrijven en zaken rond toestemming van overheden. Je opmerking dat wij geweigerd hebben om in overleg te treden om tot een overeenkomst te komen is nogal merkwaardig, omdat we jullie aanbod al afgewezen hebben. Steve, je bent zelf bij twee van deze gesprekken aanwezig geweest en had de discussie naar eigen inzicht voort kunnen zetten.

Voor wat betreft mededinging, daarover hebben we je onze zorgen kenbaar gemaakt. Elke transactie tussen ons zou resulteren in een grondig onderzoek van meerdere mededingingsautoriteiten. Naar aanleiding van een recente ontmoeting tussen onze juridische adviseurs over dit onderwerp, en op jullie verzoek, hebben we op 28 maart een lijst overhandigd met informatie die we nog nodig hebben om een beter beeld te krijgen over de gevolgen van een transactie. Tot nu toe hebben we deze informatie nog steeds niet van jullie gekregen.

We zien jullie bedreiging om ons huidige raad van bestuur af te zetten en een vijandig bod te doen bij onze aandeelhouders als een inconsistente en contra-productieve houding ten opzichte van jullie eerdere poging om tot een vriendschappelijke transactie te komen. We hebben er alle vertrouwen in dat onze aandeelhouders begrijpen dat onze raad van bestuur in de beste positie zit om objectief en met de nodige kennis van zaken de alternatieven te evalueren en de waarde te maximaliseren.

Samenvattend willen we nog eenmaal onze positie duidelijk maken, zodat daar geen onduidelijkheid over kan bestaan. We staan open voor alle alternatieven die meer waarde opleveren voor onze aandeelhouders. Laat het duidelijk zijn dat ook een transactie met Microsoft tot de mogelijkheden behoort, mits het volledig de waarde van Yahoo! respecteert, superieur is aan onze andere alternatieven en zekerheid geeft aan onze aandeelhouders. We zijn standvastig in onze toezegging om een weg te kiezen die de maximale waarde voor onze aandeelhouders creeërt en staan niemand toe om het bedrijf voor minder dan zijn volledige waarde over te nemen.

met vriendelijk groet,

Roy Bostock & Jerry Yang

Het is dus duidelijk dat Yahoo! niet van plan is zomaar toe te geven aan de dreigementen van Microsoft. Vraag die nu nog rest is of de aandeelhouders het met Yahoo! eens zijn. Volgens Yahoo! staan die volledig achter de raad van bestuur, maar Microsoft ziet volgens eigen zeggen een mogelijkheid om de overname direct via de aandeelhouders te regelen. Als Microsoft niet met een nieuwe bod komt binnen drie weken en Yahoo! bij haar standpunt blijft, dan lijkt de kans groot dat de aandeelhouders gaan beslissen over de toekomst van de zoek-, advertentie-, mail-sector en nog vele andere onderdelen van het internet.