De Gemeente Groningen plant de komst van een groot datacenter op het industrieterrein Westpoort. Van wie het datacenter gaat worden, is niet bekend.

Nederland is vanwege zijn goede internetverbindingen, onder meer door de aanwezigheid van de AMS-IX, zeer aantrekkelijk voor datacenters. Ook Noord-Nederland profiteert hiervan. Denk onder meer aan het grote Google-datacenter in de Eemshaven.

De stad Groningen ziet blijkbaar ook veel in de komst van een groot datacenter en heeft hiervoor nu gedetailleerde plannen ontwikkeld, zo blijkt documenten van de gemeente. Op het industrieterrein Westpoort moet een groot datacenter van 20 hectare komen. Dit datacenter moet 125 vaste banen opleveren.

Verdere details

Uit de details blijkt verder dat vanwege de bouwhoogte het datacenter luchtkoeling gaat toepassen. Ook zou de restwarmte kunnen worden ingezet voor het verwarmen van tussen de 5.000 en 10.000 huishoudens.

Onbekende initiatiefnemer

Wie achter dit grote datacenter zit is onbekend. NorthC heeft ook een datacenter op het betreffende industrieterrein en zou willen uitbreiden. Volgens RTV Noord zou deze uitbreiding echter niet met 20 hectare gebeuren.

De komst van het datacenter is trouwens nog onzeker. Vanwege de omvang wil de gemeente eerst met omwonenden gaan praten. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad van de stad Groningen het laatste woord.