Na het eerdere datacenter in de Eemshaven en de gestarte bouw in Winschoten komt een derde datacenter naar Groningen. Met een investering van 600 miljoen euro zal de vestiging op het bedrijventerrein in Westpoort bedrijven en consumenten verder ondersteunen.
Bij de aankondiging van het nieuwe datacenter wijst Google op de overstap van Nederlandse organisaties en de overheid naar de cloud. Om aan die vraag te kunnen voldoen, wil het Amerikaanse techbedrijf verder investeren in de digitale infrastructuur die de toegang tot informatie helpt vergroten.
In combinatie met eerdere investeringen in datacenters en gerelateerde infrastructuur komt de totale investering van Google nu uit op 3,8 miljard euro. Naast de Eemshaven is er ook een operationeel datacenter in Middenmeer. Aan het datacenter in Winschoten wordt sinds december 2023 gewerkt.
Tip: Google stopt 600 miljoen in nieuw datacenter in Winschoten
Onbekend is hoe het datacenter in Westpoort er technisch precies uit komt te zien. Wel maakt Marco Ynema, Data Center Lead in Nederland, duidelijk dat de nieuwe locatie voldoende te bieden heeft. “Zo kunnen we aan de groeiende vraag naar onze AI- en cloudservices voldoen en cruciale rekencapaciteit bieden aan bedrijven in het land”, aldus Ynema.
De nieuwe vestiging zal 125 directe banen opleveren, zo is de bedoeling. Het gaat dan om Google-datacentermedewerkers, tijdelijke werknemers, fulltime leveranciers en aannemers.
Impact
Tegelijkertijd wil Google graag benadrukken dat bij het datacenter in Westpoort aan duurzaamheid gedacht wordt. In de maatschappij bestaan namelijk zorgen over het energieverbruik van datacenters. Daarom sloot Google eerder dit jaar een samenwerking met Eneco en Shell, om 90 procent van de energie te winnen middels duurzame bronnen. Bovendien zal de faciliteit in Westerpoort uitgerust worden voor off-site warmteterugwinning, waarbij de warmte van het datacenter opgevangen wordt.
Het is de bedoeling dat de eerste servers volgend jaar operationeel zijn.
Tip: Google Cloud gebruikt 19,38 miljard liter drinkwater, waterneutraal in 2030