2min

Tags in dit artikel

, , ,

NXP verwacht de komende drie jaar veel omzet te halen uit specifieke chipsets voor met het internet verbonden voertuigen. Dit maakte de Nederlandse chipfabrikant onlangs bekend.

Autofabrikanten zijn druk bezig voertuigen af te stemmen op vaker communiceren met het internet. Deze diensten hebben veel chips nodig, waar de Nederlandse chipfabrikant NXP in gespecialiseerd is.

Volgens NXP gaat de vraag naar dit soort chips de komende drie jaar, tot 2024, flink toenemen. Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf, zo bericht Reuters op basis van een gesprek met de chipfabrikant, verwacht dat het gedurende deze periode veel omzet kan binnenhalen. Inmiddels haalt NXP al de helft van zijn verwachte omzet uit de automotive sector.

Gateway-chipsets zeer interessant

De meest interessante opties voor de chipfabrikant is het leveren van de gateway chipsets die de verbindingen van voertuigen met het internet regelen. Deze chipsets zijn onder meer geschikt voor het over-the-air leveren van software-updates aan de auto. Denk daarbij bijvoorbeeld hoe Tesla dit nu doet.

Daarnaast kan NXP ook de ‘domain controllers’ leveren. Deze domain controllers zijn de chipsets die de software-updates distribueren naar de verschillende systemen binnen de auto zelf. Van aansturing voor de distributieriem tot aan de navigatie.

Radarsensors

Andere mogelijkheden, zo maak Reuters op uit het gesprek met de chipfabrikant, zijn onder meer het leveren van radarsensors. Deze sensors worden steeds vaker in auto’s ingebouwd voor veiligheidstoepassingen, zoals automatische rem-functionaliteit.

NXP heeft op dit moment al een marktaandeel van 44 procent op het gebied van radarsensors voor auto’s met een huidige omzet van ruim 524 miljoen euro (600 miljoen dollar). In de komende drie jaar verwacht de Nederlandse chipfabrikant op dit terrein een omzet van ongeveer 874 miljoen (1 miljard dollar) te halen.