2min

Tags in dit artikel

, ,

Het was bijna te verwachten dat het niet al te lang meer zou duren voordat AGP in zijn geheel niet meer geproduceerd zou worden. Vier jaar na de introductie van de eerste PCI Express-chipset, de Intel 925X, wordt de accelerated graphics port (AGP) bijna niet meer gebruikt en zijn er ook vrijwel geen producten meer te krijgen die via de AGP-interface werken.

Wanneer je op dit moment nog steeds werkt met de AGP-interface zal het vast al opgevallen zijn dat het steeds lastiger wordt om een groot scala aan producten op de markt te kunnen vinden. Sinds PCI Express namelijk erg populair is geworden, zijn de AGP-kaarten voornamelijk in gebruik genomen in goedkopere pc’s. Dit alles werd nog erger toen Oost Europa, Rusland, CIS en China stopte met het inkopen van AGP-kaarten en doorgingen op die PCI Express-varianten. Dit betekende voor de producenten van de AGP-producten dat hun markt steeds kleiner werd, feitelijk bleef enkel een deel van Europa en geheel Noord-Amerika over. Deze markt is voor de producenten te klein om nieuwe producten op de markt te brengen.

In augustus afgelopen jaar werd het veel fabrikanten uiteindelijk ook duidelijk dat het slechts nog maar een kwestie van afwachten was alvorens de AGP-interface alle interesse van de consument verloren had. Zoals het er nu uit ziet is de Radeon 3850 dan ook de laatste AGP-kaart op de markt die nog enigszins "High End" genoemd kan worden.

AGP werd ontwikkeld door Intel als een interface die PCI zou moeten vervangen voor de grafische toepassingen. AGP werd in het jaar 1997 geïntroduceerd met een bandbreedte van 266 MB/s, later werd dit bij de introductie van AGP 8x verhoogd naar 2133 MB/s.