1 min

Tags in dit artikel

, ,

Advanced Micro Devices, beter bekend als AMD, heeft verschillende hoogte- en dieptepunten ervaren in de laatste jaren. Sinds het bedrijf is gefuseerd met ATI, bekend van de GPU’s, heeft het bedrijf het extra zwaar gehad. Sindsdien heeft het verscheidene kwartalen gehad waarin verlies werd gedraaid, bezuinigd op bepaalde banen en heeft het ervaren hoe het is als bepaalde topmannen de fabrikant verlieten, zoals Phil Jester kort geleden heeft gedaan.

Gisteren moest het bedrijf nog een slag ervaren in de vorm van het aftreden van Hector Ruiz, de CEO van AMD. Ruiz kwam in januari 2000 bij het bedrijf en werd CEO in april 2002. Ruiz z’n vervanger is Dirk Meyer. Ruiz wordt nu voorzitter van de raad van commissarissen van AMD. Meyer moet nu zorgen dat AMD weer winstgevend wordt en dat haar 45nm-processors spoedig de deur zullen uitgaan om te kunnen concurreren met Intel.

Ruiz’ vertrek is net op het moment dat AMD probeert voet aan wal te krijgen ten opzichte van Intel, dat kortgeleden een winsttoename van 25 procent wist te behalen in het afgelopen kwartaal. Intel heeft ook nog eens haar Centrino 2-platform uitgebracht, waardoor de belangstelling naar AMD’s toekomstige Puma-platform schijnt af te nemen.

AMD doet het daarentegen wel opmerkelijk goed met zijn videokaarten. De HD4850 en de HD4870 krijgen van veel reviewers en consumenten niets meer dan lof. NVIDIA heeft hierop gereageerd door de prijzen van haar GTX 260 en 280 te verlagen.