1 min

Grofweg 20 procent van Nederlandse organisaties werkt met een hybrid- of multicloudmodel. Een gigantische verandering ten opzichte van vorig jaar, toen het aandeel op enkele procenten werd geschat.

Nutanix onderzoekt de vooruitgang van cloudadoptie. Vandaag deelde de cloudspecialist de vierde jaarlijkse Enterprise Cloud Index (ECI) survey. Bijna een op de vijf ondervraagden gebruikt meerdere clouds. Vorig jaar lag het aandeel op 3 procent.

De verwachtingen van hybrid en multicloud zijn hoog: 87 procent beschouwt de cloudmodellen als ideaal. Het merendeel van organisaties wil binnen drie jaar beginnen met de overstap naar een multicloudmodel. De meest genoemde voordelen zijn flexibiliteit, schaalbaarheid en het afbreken van datasilo’s. Een op de drie gelooft dat een multicloudmodel helpt bij de toepassing van AI en ML.

Waarom (nog) niet?

Zoals eerdergenoemd ziet bijna elke organisatie een toekomst in de hybrid- en multicloud. Tegelijkertijd is de transformatie door slechts 17 procent van de organsaties voltooid. Er is een wil, maar niet altijd een weg.

Nutanix vroeg organisaties naar de uitdagingen van een overstap naar de hybrid- en multicloud. Ongeveer de helft vreest kostenbeheersing. Ook data-integraties zijn een heikel punt.

Security wordt minder vaak genoemd, maar is desalniettemin aanwezig. Precies een derde van de organisaties waakt voor de veiligheidsrisico’s van een overstap. 40 procent denkt dat hun huidige securitymaatregelen niet zijn opgewassen tegen de risico’s van meerdere clouds.

Tip: Wat is Nutanix en hoe verovert het de hybrid- en multi-cloud-wereld