Google Cloud heeft voor financiële dienstverleners een nieuwe reference-architectuur ontwikkeld, om het implementeren van SWIFT-technologie op de public cloudomgeving te vereenvoudigen.

De nieuwe reference-architectuur helpt bijvoorbeeld banken de technologie van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) op de public cloudomgeving uit te rollen. SWIFT biedt een internationaal betaalnetwerk dat één van de belangrijkste financiële systemen ter wereld is. Met het betaalnetwerk kunnen banken onderling internationale transacties uitvoeren. Het systeem kwam onlangs in de aandacht vanwege de economische sancties, waardoor vrijwel alle Russische banken van het systeem werden losgekoppeld.

Alliance Connect-portfolio

De reference-architectuur van Google Cloud richt zich op het SWIFT Alliance Connect. Dit portfolio van technologieën omvat op hardware gebaseerde appliances die het banken mogelijk maken veilige VPN-verbindingen naar het SWIFT-systeem op te zetten. De appliances bevinden zich vaak in de on-premises datacenters van banken.

Recent introduceerde SWIFT Alliance Connect Virtual, waarmee banken zich nu veilig met (public) cloudomgevingen kunnen verbinden. De hardware gebaseerde appliances worden hierbij vervangen door virtuele appliances in de cloud.

Blauwdruk

De nu ontwikkelde reference-architectuur van Google Cloud levert eigenlijk een blauwdruk van hoe Alliance Connect Virtual op Google Cloud moet draaien. De blauwdruk bestaat uit verschillende componenten. Denk daarbij aan SWIFT-producten die op Google Cloud kunnen draaien, maar ook hardware gebaseerde onderdelen die financiële instellingen en bedrijven in co-locaties kunnen uitrollen. Andere onderdelen zijn private VPC-netwerken met stateful firewalls voor egress/ingress-verkeer tussen SWIFT-applicaties, SWIFT VPN en het SWIFT-netwerk.

De architectuur biedt hiervoor de technologie van diverse Google Cloud-diensten. Encryptie wordt ingezet voor het beveiligen van gevoelige data. De sleutels hiervoor worden dan beheerd met Google Cloud Key Management. Netwerkdiensten worden geleverd door Google Cloud Interconnect, zoals de verbindingen met de co-locaties waar de hardware-onderdelen staan van de implementaties van de reference-architectuur.

Voordelen

Voordelen van de reference-architectuur zijn volgens de techgigant toegang tot data analytics- en machine learningdiensten. Dit moet de operationele efficiency verbeteren en lagere datacenterkosten opleveren. Bijvoorbeeld door minder licenties voor verschillende hostingpartijen af te sluiten. Ook moet het financiële instellingen meer cybersecurity brengen en dus minder kans op hackaanvallen.

De SWIFT reference-architectuur van Google Cloud is vanaf augustus dit jaar beschikbaar.

Tip: Google Cloud lanceert Datashare voor financiële dienstverlening