2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dat de wereldwijde economische crisis zich ook zou doorzetten in de pc-markt werd al door velen vermoed, maar inmiddels durven ook analisten met officiële getallen te komen. Analisten van iSuppli zijn de eersten die de groeiverwachting van de pc-markt voor 2009 bijstellen.

iSuppli verwacht nog wel dat de pc-markt in 2009 zal gaan groeien, namelijk met zo’n 4,3 procent. Dit in schril contrast met eerdere groeiverwachtingen van 11,9 procent. De correctie van 64 procent is volgens analist Matthew Wilkins een direct gevolg van de economische crisis. Volgens hem heeft de crisis en de verminderde beschikbaarheid van krediet directe gevolgen voor grote en kleine bedrijven, maar ook voor de consument.

Volgens Wilkins kunnen bedrijven zich niet meer veroorloven om hun huidige IT-systemen te upgraden of te vervangen, omdat ze zich al in bochten moeten wringen om de salarissen en andere vaste lasten te betalen. Wilkins verwacht dat de eerste tekenen hiervan al in de cijfers van dit jaar te zien zullen zijn.

Overigens verwacht iSuppli niet alleen maar kommer en kwel in de pc-markt, terwijl het bedrijf een daling van vijf procent verwacht in de leveranties van desktops, verwacht het tegelijkertijd een groei van vijftien procent in de leveranties van notebooks. Dat zou te danken zijn aan het feit dat het notebooksegment het momenteel erg goed doet en een sterk momentum heeft. Voornamelijk de kleine netbooks zijn populair door hun lage prijs en de verwachting is dan ook dat de groeiafname voor deze modellen het laagst zal zijn in 2009. iSuppli heeft de groeiverwachting voor netbooks nu bijgesteld van 9.4 procent naar 7.1 procent.

Maar als analist Jack Gold van J. Gold Assocatiates gelijk krijgt is de toekomst voor de traditionele notebook ook niet rooskleurig. Gold denkt namelijk dat bedrijven in de nabije toekomst eerder zullen kiezen voor een smartphone dan voor een notebook. Hij baseert zijn uitspraken op een enquête onder meer dan 340 bedrijven in Noord-Amerika en West-Europa. In de komende drie jaar zal het gebruik van smartphones binnen bedrijven vier keer zo snel groeien als het gebruik van notebooks. Bedrijfssoftware die geschikt is voor smartphones groeit daarnaast twee keer zo snel als bedrijfssoftware voor notebooks.