De Nederlandse PC kenmerkte zich het afgelopen jaar door veel onrust. Diverse fabrikanten slaagden er niet in om meer computers aan de man te brengen. Vooral het Taiwanese Acer kreeg flinke klappen te verduren op de Nederlandse consumentenmarkt.

Drie jaar geleden waren de eerste kinken in de kabels zichtbaar. In 2009 kregen winkeliers minder computers geleverd, waardoor de verkoopcijfers lager uitvielen dan het jaar daarvoor. In 2010 zag de Nederlandse PC-markt een kleine opleving. In het eerste kwartaal gingen er 883.000 computers over de toonbank. Ook het tweede kwartaal was zeer succesvol met 726.000 verkochte pc’s.

Vanaf 2011 verslechterde de situatie in rap tempo. Begin vorig jaar wisten de fabrikanten nog slechts 680.000 computers te verkopen aan de Nederlandse consumenten. Dat aantal zakte weg naar 591.000 in het tweede kwartaal. Vanaf dat moment zag met name de verkoopcijfers hard achteruit hollen. In het tweede kwartaal van 2011 verkocht de computerproducent 60 procent minder pc’s in Nederland in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal daalden de verkoopcijfers opnieuw met 40 procent.

Het afgelopen jaar gingen er volgens Gartner wereldwijd 352 miljoen computers over de toonbank, een stijging van 0,5 procent ten opzichte van 2010. Hoewel het slechts een bescheiden groei is, druisde dit wel tegen alle verwachtingen in: analisten voorspelden dat de PC-verkoop in 2011 met 1 procent zou dalen.

Onderzoeksbureau durfde het niet aan om nu al een voorspelling te doen voor 2012. Mocht de PC-markt dit jaar verder groeien, dan zal dat volgens ingewijdenen niet komen door de introductie van ultrabooks. Hoewel analisten allemaal verwachten dat ultrabooks de PC-markt zullen veroveren, zal dat volgens hen nog zeker tot 2013 duren. De grote concurrentie op de smartphone- en tabletmarkt en de hoge prijzen zijn volgens kenners de belangrijkste factoren die het doorbreken van de ultrabook vertragen. Kenners denken dat de prijzen van ultrabooks pas volgend jaar naar beneden zullen gaan.