2min

Tags in dit artikel

, ,

Gartner voorspelt dat de wereldwijde verkoop van computers dit jaar zal dalen met zes procent ten opzichte van 2008. De verkopen van netbooks zullen echter stijgen.

Het onderzoeksbedrijf denkt dat er dit jaar 274 miljoen computers over de toonbank gaan, terwijl het er vorig jaar nog 292 miljoen waren. Dit aantal is overigens hoger dan een eerder voorspelling die uitkwam op 257 miljoen verkochte eenheden.

In het vierde kwartaal van 2009 wordt namelijk een sterke groei verwacht die door zal zetten in het eerste kwartaal van 2010. De huidige verwachting is dat de markt dan met 10,3 procent zal groeien.

Bovendien is de verwachting dat er dit jaar 21 miljoen en volgend jaar dertig miljoen netbooks verkocht worden. Ook stelt het rapport dat er steeds meer concurrentie is tussen apparaten zoals Apples iPhone en netbooks.

De verkopen van desktopcomputers zullen waarschijnlijk dalen met 15,7 procent naar 125 miljoen verkochte stuks ten opzichte van vorig jaar. George Shiffler van Gartner vertelt: "Zowel mobiele als desktop-pc’s worden minder verkocht omdat de levenstijd van pc’s uitgerekt wordt en vervanging vanwege de economische crisis uitblijft. Het goede nieuws is dat de verlate vervangen pc’s geen verloren pc’s zullen zijn. Ons onderzoek geeft weer dat de groei weer in 2010 en 2011 begint, waarmee de markt kan herstellen."

Tenslotte voorspelde Gartner dat de lancering van Windows 7 geen grote impact zal hebben op de verkopen van pc’s. "Hoewel de berichten over Windows 7 nu al positief zijn, verwachten we niet dat dit de seizoentrends sterk verandert", aldus Shiffler. "Tenzij Microsoft een grote marketingcampagne start voor Windows 7, denken we dat klanten het nieuwe OS zullen krijgen door het kopen van nieuwe pc’s en het vervangen van oude."