2min

Tags in dit artikel

, , ,

Goed nieuws voor studenten die op zoek zijn naar een stageplek in de ICT-sector. De stijging van de vraag naar stagiairs in de ICT-sector zet, ondanks de kredietcrisis, gewoon door.

Het aanbod van stageplekken in de ICT-sector is al een tijd aan het stijgen. De kredietcrisis zorgt er niet voor dat deze stijging minder wordt. Er wordt zelfs verwacht dat de kredietcrisis voor meer stageplekken zal zorgen. Om kosten te besparen zijn steeds meer werkgevers op zoek naar stagiairs. Die zijn namelijk veel goedkoper dan vaste werknemers en zijn in staat om alle eenvoudige opdrachten uit te voeren.

"Sommige projecten kunnen heel goed door studenten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer ze werken onder leiding van het hoofd ict. Het komt ook voor dat stagiairs in groepjes werken, terwijl ze door een docent begeleid worden." aldus Rogier Kind, woordvoerder van stagebemiddelaar Stageplaza.

Ook de website Stagemotor ziet het aantal vacatures stijgen. De vraag naar studenten die een ICT-opleiding volgen is met zes procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In 33 procent van de gevallen wordt er nu om een ICT-er in opleiding gevraagd. Volgens de woordvoerder van Stagemotor, Jan-Willem Kruithof, heeft vooral het tekort een ICT’ers invloed op het aanbod van stageplekken. Volgens Kruithof zullen er dus geen ontslagen vallen om de functie te laten overnemen door een stagiair.

Als het aan Kruithof zou liggen zou de kredietcrisis juist voor een daling moet zorgen in het aantal stageplekken. De kredietcrisis zorgt namelijk voor minder beginnende ondernemers. Dit is net de groep bedrijven die veel stagiairs aan het werk zetten. "Startende ondernemers huren vaak studenten voor de eenvoudige klussen. Dat kan het bouwen van een website zijn of het contact leggen met de eerste klanten."

In januari begint de stageperiode weer. Veel studenten zijn rond deze tijd op zoek naar een stageplek en bedrijven spelen daar op in. Dit is waarschijnlijk een reden dat de kredietcrisis geen effect heeft op het aantal stageplekken, aldus de woordvoerder van StagePlaza.