De kredietcrisis zal ook effect hebben op het aantal ICT-stages die beschikbaar zullen zijn aan het begin van het nieuwe schooljaar. Dat constateert de vereniging van kenniscentra Colo en ook kenniscentrum Ecabo.

De economische crisis treft veel bedrijven in de ICT-sector. Dit zullen studenten ook gaan merken aangezien steeds minder bedrijven stageplaatsen aanbieden. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt er een tekort van 150 duizend stageplaatsen op het MBO-niveau verwacht. Volgens de Staatssecretaris van Onderwijs Marja Bijsterveldt moet het kabinet, werkgevers en vakbonden maatregelen nemen om dit tekort tegen te gaan.

Het tekort aan stageplaatsen zal weinig effect hebben op studenten die een HBO-studie volgen. "Hbo’ers zet je zo aan het werk. Leerlingen van de lagere niveaus hebben meer begeleiding nodig. Ik kan me voorstellen dat bedrijven door de economische crisis nog minder tijd hebben om leerlingen te begeleiden en instrueren", aldus Karin Jansen, woordvoerder van Ecabo.

Vooral MBO-studenten die een ICT-studie op niveau twee volgen zullen in de problemen komen. "Voor leerlingen die een ict-studie op niveau twee doen, speelt het probleem van stageplaatsen al een aantal jaren. Dit komt vooral doordat een relatief hoog aantal studenten de mbo-opleiding tot ict-medewerker volgt, terwijl de vraag naar afgestudeerde mbo’ers op niveau twee, niet groot is" zegt Jansen. Ook studenten die de MBO-opleiding Particulier Digitaal Onderzoeker volgen zullen moeite hebben met het vinden van een stageplaats. "Deze studie is ontstaan door vraag vanuit de markt, maar nu zijn er relatief te veel studenten in opleiding, waardoor er te weinig leerbedrijven zijn met stageplaatsen".