min

Tags in dit artikel

, ,

TomTom heeft gewaarschuwd dat de omzet over 2008 zeer waarschijnlijk lager uitvalt dan voorheen voorspeld was. De voornaamste oorzaak is de tegenvallende verkoopcijfers in Amerika en Europa.

Naast een waarschuwing voor een omzetdaling, heeft het bedrijf ook de margeverwachting naar beneden bijgesteld. TomTom gaf eerder aan een omzet tussen de 1,75 en 1,85 miljard dollar te verwachten. Echter bedraagt de omzet in 2008 tussen de 1,66 en 1,68 miljard dollar, dit is een daling van 7,5 procent.

Ook de margeverwachting is bijgesteld. Eerst was de verwachting dat de marge zo’n twintig tot vierentwintig procent zou zijn. Het bedrijf heeft dit nu echter bijgesteld naar ongeveer negentien à twintig procent. Aandeelhouders hebben begrip getoond voor deze aankondiging, de koers steeg namelijk na de melding met 6,1 procent.

De oorzaak voor deze daling zijn de tegenvallende verkoopcijfers zowel in Amerika als in Europa. TomTom zag de markt namelijk dalen van achttien naar zeventien miljoen verkochte systemen. Het marktaandeel blijft zowel in Amerika als in Europa waarschijnlijk gelijk. De daling zal vooral effect hebben op de waarde van TeleAtlas, producent van de kaarten en plattegronden voor TomTom. Hoe groot deze daling zal zijn is nog onbekend.