2min

De CEO van Huawei zou economisch zware tijden als een bedreiging voor zijn bedrijf zien. Tijdens de zware tijden zou een focus op overleven nodig zijn.

Dit zou CEO Ren Zhengfei aan medewerkers hebben verteld, schrijft The Register op basis van Chinese bronnen. In een memo op het interne netwerk zou de CEO hebben aangeven, zo schrijven de Chinese bronnen Yucai en NetEase, dat de economische omstandigheden een mogelijk bedreiging vormen voor het bedrijf. Vooral de jaren van 2023 tot 2025 zijn cruciaal cruciaal voor het voortbestaan.

Oorzaken en plannen

Volgens de berichten wijst de Huawei-CEO de post-pandemie-omstandigheden, oorlogen in de wereld en de sancties van de Verenigde Staten als grootste oorzaken aan van het verslechterde vooruitzicht.

Voor het tegengaan van deze onzekere vooruitzichten, geeft de CEO in de memo aan dat het bedrijf de komende tijd zich meer moet focussen op cash flow en het laten toenemen van de winst. Dit in plaats van het groeien en uitbreiden van de activiteiten.

Hiervoor moeten onder meer projecten die een hoog mislukrisico hebben, worden gestopt. Daarnaast moet de eigen public cloudomgeving worden gebruikt om inefficiënte processen te elimineren en moet R&D voor elektrische auto’s worden teruggeschroefd.

Overige maatregelen

Andere maatregelen die Ren Zhengfei zou voorstellen zijn het opgeven van activiteiten die weinig toekomst hebben of weinig opleveren. Daarnaast zou Huawei ook moeten overwegen bepaalde overzeese markten te verkleinen of zich helemaal daaruit terugtrekken.  

Verder moet de klantenservice van de techgigant worden verbeterd en moet het bedrijf zich meer op IT-infrastructuur focussen. Deze categorie zou volgens de CEO nog steeds veel opleveren. Huawei geeft geen commentaar op de berichten. Volgens Chinese staatsmedia is de voorgestelde memo naar alle waarschijnlijkheid origineel.

Tip: Huawei boekt eerste omzetgroei in jaren