2min

Twitter ligt onder vuur door een datacenter in de Verenigde Staten dat twee weken geleden uitviel. Daarnaast zou de infrastructuur in het algemeen vaak last hebben van uitval van datacenters, stelt een aanklacht tegen het social media-bedrijf.

Het social media-platform werd begin deze maand tijdens het Amerikaanse Labour Day-weekend getroffen door de uitval van één van zijn datacenters in Sacramento, Californië. De uitval van dit datacenter leidde tot problemen met de app en de website. Beide platforms bleven werken, maar wel op basis van een minimale infrastructuur.

Twitter noemde extreme weersomstandigheden als reden voor de uitval van het datacenter. De temperatuur in Californië liep in het weekend op tot 45 graden Celsius. Deze temperaturen leidden tot een complete uitval van het datacenter.

De twee andere Twitter-datacenters in de Verenigde Staten — gelegen in Atlanta en Portland — konden het dataverkeer opvangen, maar stonden daarbij zeer onder druk. Wanneer één van deze datacenters zou zijn uitgevallen, dan hadden sommige Twitter-gebruikers in de Verenigde Staten het platform mogelijk niet kunnen gebruiken.

Nog niet helemaal verholpen

De problemen in het datacenter in Californië zouden nog niet helemaal verholpen zijn. Totdat alle functionaliteit van het datacenter weer is hersteld mogen er geen productie- en applicatieveranderingen worden doorgevoerd. Er mogen alleen werkzaamheden plaatsvinden voor de continuïteit van de dienst en andere dringende operationele werkzaamheden.

Meer datacenterproblemen voor Twitter

Uit een recente aanklacht tegen Twitter van een klokkenluider, in dit geval een voormalige securitytopman, blijkt dat er vaker datacenterproblemen optreden bij de social media-gigant. Sommige van deze problemen zouden veroorzaakt zijn door interne processen die uit de hand liepen. Hierdoor moesten bepaalde activiteiten buiten de eigen datacenters worden afgehandeld, met alle securityrisico’s van dien.

Volgens Twitter zelf is de dienstverlening van het social media-platform nooit in gevaar gekomen en kunnen gebruikers zonder problemen de dienst gebruiken.

Tip: Elektrisch incident bij Google-datacenter