2min

Orange Belgium gaat een 5G standalone (5G SA)-netwerk in België uitrollen. Hiermee wil de telecomoperator meer zakelijke 5G-functionaliteit aanbieden, zoals netwerk slicing.

In gesprek met Data News geeft CTO Stefan Slavnicu aan dat Orange start met de uitrol van een 5G SA-netwerk. Hiermee wil de telecomoperator een stap verder gaan dan de 5G Non-Standalone-netwerken die na de veiling van de 5G-frequenties in België zijn uitgerold. Bij deze laatste soort netwerken wordt 5G-functionaliteit boven op het bestaande 4G-netwerk geplaatst, terwijl bij 5G SA de core en overige benodigde infrastructuur uit alleen 5G-oplossingen en -toepassingen bestaan.

5G SA

5G SA biedt betere upload-, download- en doorvoersnelheden, een minimale latency en Massive Machine-Type Communications (mMTC)-functionaliteit. Dit maakt netwerken geschikter voor zakelijke toepassingen, zoals private mobiele en virtuele 5G-netwerken voor bedrijven. Voor het implementeren van dit soort diensten, is netwerk slicing nodig, waarvoor 5G SA-netwerken de beste opties bieden.

Samenwerking

De CTO van Orange Belgium geeft aan dat het voor het ontwikkelen van zijn 5G SA-netwerk samenwerkt met diverse partijen. Dit zijn Nokia voor subscriber data management en New Radio-technologie, Ericsson voor de packet core-technologie en Oracle voor subscriber data management. De telecomoperator krijgt ook de nodige R&D-ondersteuning van het Franse moederbedrijf.

Daarnaast heeft de telecomoperator naast zijn 5G Lab in Antwerpen nu in Luik een onderzoekscentrum gevestigd. De 5G Labs doen onder meer onderzoek naar de invloed van straling van 5G-radio’s en -masten.

Tip: Orange Belgium activeert 5G in Antwerpen, rest van België volgt