Samsung komt met ambitieuze roadmap voor geavanceerde chipfabricage

Samsung komt met ambitieuze roadmap voor geavanceerde chipfabricage

Samsung heeft een ambitieuze roadmap aangekondigd voor de fabricage van geavanceerde chips. Hiermee wil het de concurrentie opvoeren met TSMC uit Taiwan, aldus Wall Street Journal.

Volgens de krant heeft de Zuid-Koreaanse techgigant onlangs een roadmap aangekondigd voor het produceren van zeer geavanceerde chips. Tegen 2027 moet Samsung 1,4-nanometer chips gaan produceren.

De strategie die Samsung voor dit productieproces uitvoert is uitdagend. In de maand juni van dit jaar is de techgigant als eerste binnen de industrie gestart met de productie van 3-nanometer chips. In 2025 gaat het bedrijf starten met de fabricage van 2-nanometer chips, wat in 2027 tot 1,4-nanometer chips moet gaan leiden.

Concurrentie met TSMC

Met deze ambitieuze strategie gaat de fabrikant uit Zuid-Korea de concurrentie opvoeren met de grootste processorfabrikant ter wereld, het Taiwanese TSMC. Ook deze fabrikant heeft aangekondigd dit jaar te starten met de productie van 3-nanometer chips. In 2025 start TSMC met 2-nanometer chips. De strategie in de jaren daarna is onbekend.

Samsung en TSMC zijn volgens Wall Street Journal de enige twee chipfabrikanten die de financiële slagkracht en technologische kennis hebben om ’s werelds meest geavanceerde chips voor AI-systemen en autonome voertuigen te maken.

Meer keuzemogelijkheden

De roadmap van Samsung is ook een goed signaal voor andere fabrikanten die van deze geavanceerde chips afhankelijk zijn. Denk daarbij aan bedrijven als Apple en Nvidia. Deze krijgen hierdoor meer keuze als het gaat om fabrikanten voor hun benodigde chips.

Ook andere bedrijven, waaronder de zogenoemde foundryklanten, hoeven hierdoor niet meer afhankelijk te zijn van TSMC als belangrijkste foundryleverancier van processors. Samsung verkocht tot nu toe vooral geheugenchips, maar kan via de roadmap zijn foundrypraktijk verder gaan uitbreiden.

Tip: Samsung wil 197 miljard euro in Texaanse chipfabrieken investeren