1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung is begonnen met de massaproductie van geavanceerde 3nm-processors. Met de productietechnologie wil de Zuid-Koreaanse techgigant zogenoemde foundry-klanten overhalen samen te werken.

3nm-processors zijn energiezuiniger, effici├źnter en kleiner 5nm-processors. Dit maakt de processors vooral geschikt voor mobiele en high performance-toepassingen.

De productie van 3nm-chips lijkt vooral een zet om meer foundry-klanten te werven, schrijft Reuters. Foundry-klanten laten eigen ontwerpen bij een processorfabrikant produceren. Samsung noemt geen namen van klanten, maar er wordt gedacht aan Chinese hardwareleveranciers.

Concurrentie met TSMC

Met de start van het 3nm-productieproces lijkt de Zuid-Koreaanse techgigant ook een voorsprong te willen krijgen op concurrent TSMC uit Taiwan. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van made-to-order processors voor andere leveranciers. Het marktaandeel op het gebied van foundry-processors is 54 procent. Zo zijn leveranciers als Apple en Qualcomm klant van TSMC.

TSMC zelf heeft onlangs aangekondigd te starten met het productieproces van 2nm-processors. Een slag kleiner dan de 3nm-processors waarmee Samsung nu start.

Tip: Samsung reist naar Eindhoven voor onderhandeling met ASML