1 min

De stabiele versie van de Linux 6.0-kernel heeft zijn definitieve release bereikt. Inmiddels worden de pijlen voor het open-source besturingssysteem op versie 6.1 gericht.

De stabiele versie van Linux 6.0 breng gebruikers veel nieuwe functionaliteit, waaronder verbeterde ACPI-afhandeling en energiebeheer. Dit zou vooral gebruikers ten goede komen die de high-performance Sapphire Rapids-processors van Intel gebruiken.

Functionaliteit

Daarnaast biedt de laatste versie kernelondersteuning voor SMB3, voor het versnellen van bestandsoverdracht en het verbeteren van security. Hierdoor kunnen veel gebruikers SMB1 afschaffen, een protocol dat al lang niet meer wordt ondersteund.

Ook biedt Linux 6.0 meer ondersteuning voor RISC-V en de Chinese LongArch-architectuur. Met deze laatste architectuur wil China onafhankelijker worden van geïmporteerde Westerse chiptechnologie.

Pijlen op versie 6.1

In een memo kondigde Linux-goeroe Linus Torvalds aan dat de pijlen vanaf nu op versie 6.1 van de Linux-kernel zijn gericht. Hiervoor wordt zeer binnenkort de merge window geopend. Volgens Torvalds gaat deze versie van de kernel veel nieuwe functionaliteit bevatten. Verdere details zijn onbekend.

Tip: Linux-kernel 6.0 wordt sneller beschikbaar dan verwacht