2min

Vodafone en Altice willen een glasvezelnetwerk van zeven miljard euro aanleggen in Duitsland. De partners voeren de concurrentie met Deutsche Telekom op, een van de grootste spelers op de Duitse glasvezelmarkt.

Als onderdeel van het plan stichten Vodafone en Altice een nieuw bedrijf, FibreCo. Het geplande netwerk kan tot zeven miljoen Duitse huishoudens verbinden. Volgens het plan vindt de aanleg over de komende zes jaar plaats. Naar verwachting kost het project zeven miljard euro.

Het project kan pas van start met de toestemming van Duitse telecomtoezichthouders. De partners verwachten in de eerste helft van 2023 groen licht. Vodafone en Altice willen ieder een aandeel van 50 procent in het nieuwe bedrijf.

Geodesia, een dochteronderneming van Altice, wordt verantwoordelijk voor de bouw van het netwerk. Vodafone Duitsland, de lokale tak van het Britse Vodafone, wordt verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van glasvezelabonnementen aan consumenten. Na de bekendmaking van het plan steeg de aandelenprijs van Vodafone met 0,5 procent.

Altice en Vodafone dagen Deutsche Telekom uit

Het plan zet druk op Deutsche Telekom, een van de grootste spelers op de Duitse glasvezelmarkt. Aan het einde van 2021 gebruikte 17,2 miljoen klanten een glasvezelverbinding van Deutsche Telekom. Met verloop van 2021 noteerde de organisatie 1,2 miljoen nieuwe klanten.

Het netwerk van Vodafone en Altice wordt over een periode van zes jaar beschikbaar voor zeven miljoen Duitse huishoudens. De partners vertelden niet hoeveel huishoudens momenteel klant zijn bij Deutsche Telekom, maar het is mogelijk dat Vodafone en Altice een behoorlijk marktaandeel innemen.

“De samenwerking bouwt voort op het next-generation netwerk van Vodafone en de industriële expertise van Altice”, vertelde Nick Read, CEO van Vodafone. De bedrijfsleider staat onder druk van aandeelhouders. In de afgelopen jaren nam de aandelenprijs van Vodafone gestaag af. Door op de Duitse markt uit te breiden hoopt de provider terugkerende inkomsten te verzekeren.

Tip: Moet big tech meebetalen aan de glasvezel en mobiele netwerken?