2min

Google wil een nieuw datacenter gaan vestigen in de buurt bij de Belgische stad La Louvière. Hiervoor heeft de techgigant inmiddels 36 hectare grond gekocht.

Google gaat, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws, zijn nieuwe datacenter plannen in de gemeente Ecaussines in de Belgische provincie Henegouwen. Deze gemeente ligt iets onder de hoofdstad Brussel en dichtbij La Louvière. Het datacenter zal binnen de gemeente worden gevestigd in de industriezone Feluy.

Uitbreiding footprint

Met het vestigen van een nieuw datacenter wil Google zijn aanwezigheid in België verder uitbreiden. De techgigant heeft onder andere al het grootste eigen Belgische datacenter in de gemeente Saint-Ghislain en in 2021 werd grond aangekocht voor de mogelijke bouw van een zesde datacenter in Farciennes, in de buurt van de industriestad Charleroi.

Of dit laatste datacenter er echt komt, is nog niet bekend. De strategie van Google in België is vooral terreinen aankopen om daar, wanneer dat nodig is, in de toekomst datacenters op te bouwen.

Blije Belgische regering

De onthulling van de datacenterlocatie in Ecaussines werd bijgewoond door de Belgische premier Alexander De Croo en de Belgische minister van Telecommunicatie Petra de Sutter. De Belgische premier is zeer enthousiast over de nieuwe investering van de techgigant, vooral omdat het in zijn ogen de positie van het land als digitale pionier versterkt. Ook helpt de investering volgens hem een eigen digitale infrastructuur op zetten, waardoor België en Europa niet meer zeer afhankelijk zullen zijn van andere landen of wereldregio’s.

Tip: ‘Google wil bij Charleroi zesde Belgische datacenter bouwen’