2min

Synology brengt begin 2023 eigen ip-camera’s op de markt. De Synology 500 Series moet een aantrekkelijke oplossing zijn voor thuisgebruik en bedrijven door met behulp van AI events te detecteren.

De aankondiging van de nieuwe producten vond plaats tijdens het 2023 AND BEYOND-evenement, waar de NAS-leverancier de plannen voor de komende tijd onthult. Volgend jaar zal er vooral veel focus zijn op databeheer en -bescherming, waarover je meer kunt lezen in ons achtergrondverhaal.

Synology komt volgend jaar echter ook met ip-camera’s. Dat is het debuut van Synology op deze hardwaremarkt. In potentie een interessante stap om een bredere voetafdruk in de infrastructuur van bedrijven te verkrijgen.

De hardware

Volgens Synology zijn de 500 Series ip-camera’s aantrekkelijk vanwege de prestaties, de beveiliging en integratiefuncties. Zo is er focus op het gebruik van AI op het device (de edge), bijvoorbeeld door inbraakdetectiezones in te stellen en daarin automatisch verdachte activiteiten te detecteren. Dit moet ook serverresources besparen, waar voorheen veel van gevraagd werd om analyses uit te voeren. De servers kunnen die besparing gebruiken voor grotere AI-berekeningen. Een event kan bijvoorbeeld nauwer geanalyseerd worden op de server. Daarnaast belooft Synology “toegewijde processingsnelheden om het zoeken naar mensen en voertuigen in het videoframe te versnellen.”

In eerste instantie biedt Synology twee formfactors, zoals getoond op de afbeelding boven het artikel. De 500 Series beschikken over 5 MP-sensoren voor wide-angle 16:9, 3K (2880×1620) recording met 30 frames per seconde. De voeding verloopt via een losse kabel of power over ethernet. Er is een ingang aanwezig voor een microSD-kaart, om opnames op te kunnen slaan tijdens uitval van internet. Deze ingang is afgesloten met een plaatje met schroeven, als extra beveiliging tegen inbraak.

Verder geeft Synology aan dat de ip-camera’s “weersbestendig (IP67) zijn en flexibel binnens- en buitenhuis geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn Synology 500 Series-camera’s US NDAA/TAA-compliant en ontworpen voor security, gebruikmakend van vergelijkbare security-innovaties en verhardingsmethodes in Synology enterprise producten.”

Surveillance Station

De stap van Synology om zelf ip-camera’s uit te brengen is niet geheel opmerkelijk. Hoewel het op deze markt concurrentie zal krijgen van een flink aantal merken, kan het vertrouwen op interoperabiliteit met zijn andere infrastructuuroplossingen. Den daarbij aan Surveillance Station. Deze Synology-software is gemaakt voor videomonitoring, -management en -analyses. De software kan overweg met ip-camera’s die ondersteund worden, vaak wanneer ze de industriële ONVIF-standaarden volgen. Met deze ip-camera’s gaat Synology nu ook de concurrentie aan.

Het is de bedoeling dat de ip-camera’s begin 2023 op de markt komen, al zijn exacte releasedata nog niet bekend.