De Europese Commissie heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de overname van Sun door Oracle. Al eerder had de Amerikaanse overheid aangegeven tegen de overname te zijn.

De bezwaren van de Europese Commissie richten zich voornamelijk op de MySQL-databasesoftware van Sun die concurrentie in de databasemarkt zal verminderen. Op dit moment is namelijk Oracle al een van de grote spelers op de databasemarkt.

De bezwaren van de Europese Commissie hoeft niet perse te betekenen dat de overname niet door gaat. Het betekent wel dat er zeker een vertraging in de overname komt.

Oracle geeft aan dat de bezwaren van de Europese Commissie gebaseerd moeten zijn op een groot misverstand bij de EU over de concurrentie op de databasemarkt en de open source-markt.

Gisteren had het Amerikaanse Ministerie van Justitie benadrukt dat het zijn toestemming had gegeven in de overtuiging dat MySQL geen schade zou gaan toebrengen aan de concurrentie op de databasemarkt.

Al eerder zag IBM af van een overname van Sun doordat ze vreesde voor deze bezwaren. Oracle zag dit niet als een groot probleem, doordat Oracle geen hardware levert net als IBM.