Internet exchange BelgiumIX breidt uit naar Belgisch Limburg. Twee nieuwe datacenters vergroten het landelijke bereik.

Internet exchanges zijn een knooppunt voor de netwerken van verschillende providers en grootbedrijven. Netwerken die op dezelfde internet exchange zijn aangesloten kunnen elkaar sneller bereiken dan niet-aangesloten netwerken. De wereld kent honderden internet exchanges, waaronder BelgiumIX.

De organisatie focust op de Belgische markt. BelgiumIX maakte onlangs bekend dat de internet exchange is uitgebreid naar twee datacenters van Datacenter Hasselt in Belgisch Limburg. Een netwerkdienst van hostingprovider Level27 verbindt de datacenters met locaties in Leuven en Antwerpen. De landelijke dekking verbetert als gevolg.

Hoe meer datacenters BelgiumIX bestrijkt, hoe meer ingangspunten klanten kunnen kiezen. Bedrijven met kantoren in de omgeving van een aangesloten datacenter hebben een lage latency. Het netwerkverkeer van elk bedrijf dat op de internet exchange is aangesloten kan andere aangesloten bedrijven snel bereiken, zonder tussenkomst van transitleveranciers.

Amsterdam Internet Exchange

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is het Nederlandse spiegelbeeld van BelgiumIX. Afgelopen oktober maakte de exchange een nieuwe recordsnelheid bekend. De snelheid piekte op meer dan 11 Terabit per seconde, een nieuw nationaal record.

Internet exchanges kunnen kosteneffectief zijn voor organisaties die regelmatig data met elkaar uitwisselen. Vaak brengen internet service providers (ISP’s) datatransfers per megabyte in rekening, waardoor de kosten van grote transfers snel oplopen. Meerdere internet exchanges maken het mogelijk maakt het mogelijk om een maandelijkse aansluiting te huren voor onbeperkte datatransfers.

Tip: Amsterdam Internet Exchange noteert record van 11 Tbit/s