2min

Nvidia heeft onlangs zijn Omniverse-portfolio uitgebreid, waardoor wetenschappers het platform makkelijker voor onderzoek kunnen gebruiken. Daarnaast introduceert de chipgigant een nieuw HPC-platform voor het verplaatsen van wetenschappelijke data. Tot slot kondigt Nvidia twee quantum computing-oplossingen aan.

De chipgigant breidt zijn mogelijkheden voor het wetenschappelijke gebruik van grote hoeveelheden data verder uit. Het Omniverse-platform voor de ontwikkeling van digitale twins en andere simulatietechnieken is met enkele updates vernieuwd. Dit moet het gebruik van het platform voor wetenschappelijke onderzoek stimuleren.

Het Omniverse-platform kan nu worden gebruikt voor het draaien van batch workloads op datacentersystemen die door Nvidia H100 en A100 GPU’s worden aangedreven. Denk daarbij aan natuurkundige simulatoren die veel handmatige input nodig hebben om berekeningen uit te voeren. Servers die deze specifieke GPU’s bevatten kunnen door de update makkelijker de wetenschappelijke Omniverse-software draaien.

Ook zijn een aantal populaire wetenschappelijke applicaties nu met het platform geïntegreerd, waaronder ParaView, Index en NeuralVDB voor het visualiseren van wetenschappelijke data. Ook werkt het Omniverse-platform nu met Modulus. Dit is een softwaretool voor het bouwen van neurale netwerken die automatisch natuurkundige berekeningen uitvoeren.

Nieuw HPC-platform

Nvidia heeft ook een nieuw HPC-platform gelanceerd. Dit platform moet ervoor zorgen dat wetenschappers makkelijker data kunnen verplaatsen tussen servers en andere systemen die ver van elkaar zijn gelegen. Bijvoorbeeld data van een wetenschappelijk apparaat dat naar een supercomputeromgeving in een ander gebouw moet worden verplaatst.

Het nieuwe HPC-platform combineert hiervoor edge computing met AI voor het verzamelen en consolideren van streamingdata van wetenschappelijke edge-apparaten. Met deze combinatie kan een on-premises datacenteromgeving worden verbonden en ‘praten’ met andere IT-infrastructuur. Wetenschappers kunnen netwerkverbindingen die van deze technologie zijn voorzien gebruiken voor het verplaatsen van data tussen verschillende locaties.

Het HPC-platform is gebaseerd op de MetroX-3-technologie, Holoscan-technologie en BlueField-3-processors van Nvidia. De binnenkort beschikbare MetroX-3-technologie maakt het mogelijk om de reikwijdte van een datacenternetwerk aanzienlijk uit te breiden. Met deze technologie kunnen datacenters met IT-infrastructuren worden verbonden die op een afstand van meer dan 40 kilometer liggen.

De Holoscan-technologie is een verzameling van tools waarmee wetenschappers data van medische devices kunnen verwerken. De BlueField-3-processors zijn gespecialiseerde processors voor onder meer het coördineren van netwerkverkeer tussen onderlinge servers.

Quantum computing

Verder komt de chipgigant met twee oplossingen voor quantum computing. De eerste oplossing is CUDA Toolkit. Dit is een set van softwarecomponenten voor het bouwen van applicaties die op Nvidia GPU’s draaien. Deze toolkit moet de prestaties van wetenschappelijke applicaties tijdens het draaien van quantum-berekeningen verbeteren.

Ook krijgt het eigen Nvidia cuQuantum framework een update. Met dit framework kunnen wetenschappers gesimuleerde quantum-computers gebruiken op basis van conventionele hardware. Met de update kunnen quantum-computers met tienduizenden qubits worden gesimuleerd.