3min

Dell Technologies heeft zijn High Performance Computing (HPC)-portfolio uitgebreid met nieuwe PowerEdge-servers en diverse oplossingen in het everything-as-a-service Dell APEX-programma.

Met de nieuwe oplossingen wil de organisatie bedrijven dezelfde HPC-mogelijkheden geven die tot nu toe alleen voor overheden en grote instituten zijn weggelegd. Hierdoor kunnen bedrijven sneller innoveren en makkelijker veeleisende applicaties inzetten.

Denk hierbij onder meer aan mogelijkheden voor het omarmen van AI-oplossingen, -toepassingen en andere HPC-workloads, zoals HPC-modellering en simulatie, core-to-edge interferencing en datavirtualisatie.

Nieuwe PowerEdge-servers

In de eerste plaats heeft Dell Technologies hiervoor een aantal nieuwe PowerEdge-servers op de markt gebracht. Deze servers zijn geschikt voor HPC-werkzaamheden en daarvoor gebaseerd op (toekomstige) Intel Xeon Scalable-processors en GPU’s van Nvidia.

De PowerEdge XE9680 is een high-performance 8x GPU server met acht Nvidia H100 of Nvidia A100 Tensor Core GPU’s aan boord. De server beschikt over een luchtgekoeld ontwerp en twee Intel Xeon-processors van de komende generatie (Sapphire Rapids). Deze server vindt de organisatie zeer geschikt voor high-performance AI workloads.

De PowerEdge XE9640 is een 2U-server met twee Intel Xeon-processors en vier Intel Datacenter GPU Max Series GPU’s. De vloeibare koeling moet de energiekosten terugdringen en tegelijkertijd een hogere rack density bieden.

De PowerEdge XE8640 is een luchtgekoelde 4U-server met twee Intel Xeon Sapphire Rapids-processors, vier NVIDIA H100 Tensor Core GPU’s en NVIDIA NVLink-technologie. Deze server moet bedrijven helpen bij het trainen en uitrollen van machine learning-modellen om analyses te versnellen en te automatiseren.

De Dell PowerEdge XE9680-, XE8640- en XE9640-servers worden in de eerste helft van komend jaar beschikbaar.

Dell APEX-dienst voor HPC

Naast de servers biedt de organisatie binnen zijn Dell APEX everything-as-a-service programma nu ook verschillende complete HPC-oplossingen aan onder de naam Dell APEX High Performance Computing. Met deze beheerde, op abonnementen gebaseerde diensten kunnen klanten alle mogelijkheden benutten voor het draaien van HPC workloads. Denk daarbij aan de benodigde serverconfiguraties, een HPC cluster manager, een container orchestrator en een workload manager.

De dienst is op dit moment alleen beschikbaar voor bedrijven in de life sciences- en de industriële maaksector. Abonnementen zijn vanaf nu in de Verenigde Staten beschikbaar voor één, drie of vijf jaar.

Quantum computing-dienst

Verder komt de organisatie met een aantal oplossingen voor HPC. Met de introductie van de Dell Quantum Computing Solution kunnen bedrijven nu ook de snellere rekenkrachtmogelijkheden van quantum computing gebruiken. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld, zo geeft Dell Technologies aan, algoritmes ontwikkelen voor complexe use cases, waaronder verbeterde materiaalprocessen. Ook kunnen zij makkelijker natural language processing en machine learning toepassen.

Dit hybride platform voor klassieke quantum computing is gebaseerd op de Dell classic quantum simulator. Hieraan is de quantum-technologie van IonQ toegevoegd, met een klassieke quantum-rekeninfrastructuur als resultaat. De oplossing is volledig geïntegreerd met Qiskit Dell Runtime- en IonQ Aria-software. Hiermee zijn bedrijven in staat quantum workloads te draaien met on-premises of cloudgebaseerde quantum-versnelling.

De quantum-oplossing van Dell Technologies is nu beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada.

Dell Validated Design for HPC

Tot slot biedt Dell Technologies in zijn HPC-suite een nieuw Dell Validated Design for HPC – Risk Assessment. Dit ontwerp is gebaseerd op Dell PowerEdge-servers met GPU’s, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en Nvidia Bright Cluster-software. Met deze configuratie kunnen bedrijven, zoals financiële instellingen, grote hoeveelheden historische en real-time data inzetten voor het analyseren van risico’s en het nemen van snelle beslissingen.

Dell Validated Design for HPC – Risk Assessment is nu wereldwijd beschikbaar.

Tip: Hoe optimaliseer je het beheer, de kosten of migratie van je datacenter?