2min

Onderzoekers van Atlantic Ventures suggereren dat een overstap op hyperconverged infrastructure (HCI) het energieverbruik van datacenters met tot 40 procent kan verminderen.

Atlantic Ventures voerde het onderzoek uit in opdracht van Nutanix, een leverancier van HCI-oplossingen. Datacenters verbruiken gigantische hoeveelheden energie. Duurzaamheidsdoelstellingen en stijgende energieprijzen zetten organisaties onder druk.

“Datacenters zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het wereldwijde energieverbruik”, vertelde Sammy Zoghlami, SVP Nutanix EMEA. “Actie kan op dit gebied een enorme impact hebben op klimaatverandering.”

3-tier en HCI

Naar eigen zeggen sponsorde Nutanix het onderzoek om de voetafdruk van datacenterarchitecturen te vergelijken. De onderzoekers focusten op de verschillen tussen HCI en de 3-tier architectuur.

De 3-tier architectuur is een van de meest voorkomende architecturen van het moment. De architectuur bestaat uit drie afzonderlijke onderdelen: servers, storage en netwerkswitches. Hardwaresystemen hebben een specialistische taak.

HCI combineert servers en storage ineen. De architectuur gebruikt software om hardwaresystemen als servers én storage te benutten. Als gevolg kunnen hardwaresysteem voor meerdere taken worden gebruikt.

De onderzoekers analyseerden een anonieme organisaties met een 3-tier datacenter om te bepalen of en hoeveel energie een overstap op HCI zou opleveren. De conclusie is veelbelovend. Volgens de onderzoekers kan de overstap het energieverbruik van het datacenter met tot 27 procent verminderen.

De potentiële besparing is gebaseerd op de analyse van een enkel, anoniem bedrijf. Het private datacenter van de organisatie bestond uit 400 standaard x86-servers, 3PB aan NAS/SAN-storage en een 3-tier architectuur. Ook bedrijven met andere omgevingen kunnen volgens de onderzoekers energie besparen met HCI. Dit is niet bewezen, maar desondanks aannemelijk.

HCI maakt efficiënter gebruik van hardware, waardoor organisaties minder server- en storagesystemen nodig hebben. Dat is een belangrijk voordeel op het gebied van energie-efficiëntie, want servers en storage zijn de grootste energieslurpers van datacenters.

Software-defined

Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat het softwaregebruik en de automatisering van HCI gunstig is voor energie-efficiëntie. Nutanix werkt bijvoorbeeld met software-defined firewalls, een zuinigere optie dan traditionele firewalls. Daarnaast ontwikkelt Nutanix automatiseringstools voor het op- en afschalen van storage, waardoor systemen alleen energie verbruiken wanneer het moet.

De onderzoekers stellen dat HCI een hoofdrol kan spelen in het verminderen van energieverbruik en kosten. Dat geldt volgens de onderzoekers niet alleen voor private datacenters, maar ook voor colocatie datacenters.

Steeds meer colocatie datacenters gebruiken HCI, maar de 3-tier architectuur blijft veelvoorkomend. Vanwege de hoge dichtheid van servers zouden colocatie datacenters nog meer energie kunnen besparen dan private datacenters. De onderzoekers schatten de potentiële besparing van een overstap op 30 tot 40 procent.

Tip: “Nutanix gaat de cloud onzichtbaar maken”