UPC bevestigt afknijpen internetverbinding

Een UPC-woordvoerder heeft bevestigd dat er gedaan wordt aan networkshaping. Networkshaping is het prioriteit geven aan internetdiensten en andere diensten dan minder prioriteit geven. Het kan zelfs zo ver gaan dat er diensten afgeknepen worden.

UPC bevestigt afknijpen internetverbindingDat er diensten afgeknepen worden wil de UPC-woordvoerder echter niet bevestigen. Maar dit lijkt wel degelijk het geval te zijn. Diverse usenetproviders maakten al melding dat de UPC-internetsnelheid op het gebied van nieuwsgroepen soms te wensen overlaat. Volgens de woordvoerder past UPC networkshaping toe wanneer het druk is op het internet, anders niet.

UPC zegt dat ze networkshaping toepassen om de klant de beste snelheid te kunnen geven. Diverse internetgoeroe’s zeggen dat UPC beter zijn bandbreedte kan ophogen, maar volgens UPC moet er een goede afweging gemaakt worden. De kabelaar stelt namelijk dat er niks mis is met networkshaping en dat de internetprovider best mag bepalen welke dienst de hoogste prioriteit heeft. Diensten die behoren tot deze categorie zijn onder andere HTTP, online gaming en MSN.

Belangenvereniging COAX stelt dat de vereniging niet direct tegen networkshaping is, zolang het maar niet te allen tijden gebeurt. Het moet voor klanten ook mogelijk zijn op volle snelheid gebruik te maken van bijvoorbeeld peer-to-peer of usenet. Op piekmomenten mag het van COAX wel even wat trager gaan. Er komen echter veel klachten binnen over de zestig en de honderdtwintig mbps-lijnen die UPC sinds kort aanbiedt. Volgens de gebruikers hiervan zijn de lijnen lang niet zo snel op sommige diensten als UPC beweert. COAX vermoedt dat dit door onvoldoende bandbreedte komt, maar weet dit niet zeker. De dialoog met UPC is inmiddels aangegaan.

UPC verdedigt zich door te zeggen dat meer internetproviders networkshaping toepassen. Dit was echter niet direct controleerbaar. Ziggo en KPN wilden niet reageren, XS4ALL reageerde wel. XS4ALL stelt dat er bij hun geen networkshaping plaatsvindt. Niels Huijbregts: "Als provider moeten we gewoon voldoende bandbreedte inkopen, dan is trafficshaping niet nodig."

Bron:ISPAM