Uit een onderzoek van Milton L. Mueller, gespecialiseerd in internetregulering, is gebleken dat UPC in 2009 het bittorrentverkeer nogal fanatiek heeft afgeknepen. UPC zou het verkeer dermate hebben afgeknepen dat het bittorrentverkeer 30 procent trager was bij UPC dan bij andere providers.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat UPC het bittorentverkeer voor bijna 40 procent afkneep. Andere providers doen dit ook maar blijven echter steken op een percentage van rond de tien procent, een heel stuk minder dan UPC dus. Eerder werd UPC al beschuldigd van afknijpen maar ontkende in eerste instantie dit te doen. Na verschillende beschuldigingen gaf de provider uiteindelijk toe dat het bittorrentverkeer flink werd afgeknepen. Inmiddels is het percentage van het verkeer dat wordt afgeknepen een stuk minder en ligt het meer in lijn met andere providers.

Meerdere providers hebben aangegeven dat zij ander verkeer voorrang geven en het gebruik van bittorrent zou hier door dus wat langzamer worden. In een reactie op dit nieuws laat UPC aan Webwereld weten dat zij deze cijfer niet herkennen en ze daarom ook niet kunnen bevestigen. UPC benadrukt in de reactie dat er bij het bedrijf nooit gebruik is gemaakt van DPI-technieken en stelt dat er momenteel geen traffic management meer wordt toegepast op het netwerk.

Gebruikersvereniging COAX kan dit nieuws deels beamen. Deze vereniging voerde in 2009 onderhandelingen met UPC nadat het ontzettend veel klachten had ontvangen over het afknijpen van bittorrentverkeer. De partijen kwamen uiteindelijk tot een oplossing. COAX laat weten dat UPC na de onderhandelingen de situatie heeft verbeterd en er geen klachten meer binnenkwamen. Duidelijke afspraken hebben hier volgens COAX zeker aan meegeholpen. Naast UPC zou ook Ziggo en ZeelandNet stappen vooruit hebben gemaakt.