2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Nederlandse kabinet moet de overname van de chipfabrikant Nowi uit Delft door Nexperia uit Nijmegen blokkeren, vindt Europarlementariër Bart Groothuis van de VVD. Nexperia heeft een Chinese eigenaar en Groothuis is bang dat op deze manier verdienvermogen naar China weglekt.

De Europarlementariër deed zijn oproep in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1. Volgens Groothuis moet minister Adriaansens van Economische Zaken ingrijpen bij de overname van de Delftse chipspecialist Nowi door Nexperia uit Nijmegen. Dit laatste bedrijf heeft een eigenaar uit China en de Europese volksvertegenwoordiger denkt dat door de overname cruciale chiptechnologie en ook ‘verdienvermogen’ weglekt naar China.

Nowi is een leverancier van halfgeleiders die batterijen in sensoren overbodig maken. De halfgeleiders halen daarbij de benodigde stroom uit de omgeving waarin ze zitten. De chipfabrikant Nexperia uit Nijmegen kondigde onlangs aan het Delftse bedrijf te kopen.

Deze chipfabrikant ligt echter al enige tijd in het buitenland onder vuur over de Chinese banden. De Britse regering bepaalde onlangs dat het bedrijf een chipfabriek in Wales om deze reden moet afstoten. De Chinese connectie wordt door het Verenigd Koninkrijk gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Blokkade

Bart Groothuis wil nu dat verantwoordelijk minister Adriaansens van Economische Zaken de overname van Nowi gaat blokkeren. “Onze naïviteit moet voorbij zijn. Hierdoor lekt kennisvermogen en intellectueel eigendom weg naar Peking. Kijk naar wat er met zonnepanelen en batterijen is gebeurd. Dat wil ik niet laten gebeuren met waterstof en chips. Dit móet stoppen”, zo stelt hij in het radioprogramma.  

Mocht de minister geen actie ondernemen, dan wil Groothuis de Europese Commissie actie laten ondernemen.

Reacties Nexperia en Nowi

In een reactie aan het Financiele Dagblad geeft Nexperia aan dat het verbaasd is dat de Europarlementariër geen informatie bij het bedrijf heeft ingewonnen. Volgens een woordvoerder is het bedrijf in Nederland gevestigd en worden in het hoofdkantoor in Nijmegen alle beslissingen genomen. Het sector is inderdaad belangrijk en strategisch, maar de chipfabrikant vindt dat er te snel conclusies worden getrokken.

Ook Nowi is verbaasd over de oproep van Groothuis. Voor dit bedrijf is de Chinese eigenaar nooit onderwerp van discussie geweest. De overname is veel meer ingegeven als een logische combinatie, ook op cultureel vlak. Bovendien wordt het hoofdkantoor van Nexperia in Nijmegen als een pluspunt gezien, aangezien dit voor Delft dichterbij is dan ver weg in het buitenland, zo geeft CEO Simon van der Jagt van Nowi aan.

Tip: Engeland dwingt Nexperia om chipfabriek te verkopen