2min

Tags in dit artikel

, ,

Netwerkapparatuurfabrikant Cisco Systems is een van de twee bedrijven die vandaag toetreedt tot de Dow Jones Industrial Average, in de volksmond ook wel de Dow-Jonesindex genoemd. De index had weer plaats voor twee nieuwe ondernemingen, omdat General Motors wegens een faillisement en de Citigroup vanwege de staatssteun vandaag uit de index worden verwijderd.

Wijzigingen in de Dow-Jonesindex komen maar sporadisch voor en voor Cisco is het een enorme prestigeboost om opgenomen te worden in een van de belangrijkste indices ter wereld. Het bedrijf schaart zich met de opname tussen andere grote ICT-spelers in de lijst als Hewlett-Packard, Intel en Microsoft.

Experts zien de keuze om General Motors te vervangen door Cisco als een bewijs dat de technologiesector een belangrijke innovator is en erg belangrijk is voor de Amerikaanse economie. "Het geeft de groei van high tech en Silicon Valley aan. We zien dat oudere industreën en bedrijven plaats moeten maken voor een sector die een substantiële en lange termijn potentie heeft", aldus Stephen Levy van the Center for Continuing Study of the California Economy.

De ICT-sector kan ook rekenen op de aandacht van president Obama, die een groot voorstande is van verbeterde electriciteitsnetwerken en elektronische patentiëntendossiers. Nu Cisco samen met HP, Intel, IBM en Microsoft in de Dow-Jonesindex staan, kunnen politici volgens Jim Wunderman van CEO van the Bay Area Council niet meer om Silicon Valley heen. "De komst van Cisco verankert de positie van Silicon Valley als integraal onderdeel van de Amerikaanse economie. Vanuit de politiek gezien denk ik dat dit wel enige impact heeft, het geeft de bedrijven een sterkere zaak in Washington en mogelijk ook de verschillende staten", aldus Wunderman.

De voordelen voor Cisco als bedrijf zullen volgens kenners beperkt blijven. Sinds per 1 juni bekend werd dat Cisco opgenomen zou worden in de Dow-Jonesindex is het aandeel van het bedrijf wel met zeven procent gestegen, maar dat is een trend die vrijwel altijd optreedt als een bedrijf toetreedt tot de index, omdat grote partijen vaak flink investeren in ondernemingen die in de Dow-Jonesindex staan. Grootste voordeel voor Cisco is dan ook de eerder genoemde prestige en het feit dat het bedrijf meer aandacht gaat krijgen. Cisco zelf is in ieder geval erg blij met de opname, zo laat het in een verklaring weten. "Voor de eerste keer in bijna tie jaar wordt er een technologiebedrijf toegevoegd aan de Dow. We zijn vereerd met deze erkenning van onze stabiele en sterke prestaties".