2min

Tags in dit artikel

, , ,

ASML-CEO Peter Wennink vindt dat zijn bedrijf door het mogelijke exportverbod op geavanceerde EUV-chipfabricagemachines naar China al veel ingeleverd heeft. Dit terwijl Amerikaanse bedrijven wel gewoon de geavanceerde chips leveren die met de EUV-machines worden gemaakt.

Dat stelt de CEO in een interview met NRC. Volgens Wennink werkt de beperking waar de Amerikaanse regering de Nederlandse overheid van wil overtuigen met twee maten. Aan de ene kant mag ASML geen zeer geavanceerde EUV-lithografiemachines aan China leveren, maar aan de andere kant leveren Amerikaanse chipproducenten gewoon de geavanceerde processors die met deze machines worden gemaakt.

Daarnaast trekt Wennink in twijfel of het niet leveren van geavanceerde EUV-machines wel het doel treft van wat de Amerikanen willen bereiken; voorkomen dat de technologie voor militaire doeleinden kan worden ingezet. Chiptechnologie voor militaire doeleinden is gemiddeld tien tot vijftien jaar oud en de technologie staat al jaren in China, aldus de CEO. Bovendien worden in AI-toepassingen geavanceerde chips gebruikt, gemaakt met EUV. Die technologie is niet in China beschikbaar omdat ASML daar geen exportvergunning voor heeft.

China past chiproadmap aan

Bovendien, zo geeft Wennink in het interview met NRC aan, is China druk bezig zijn roadmap voor het produceren van chips aan te passen. Ze richten zich nu veel meer op de productie van mature chips, die heel erg nodig zijn wereldwijd. De restricties zullen niet gelden voor mature chips boven een aantal nanometers.

De fijnmazigheid van chips is onder meer afhankelijk van het proces van ‘depositie’ of het aanbrengen van lichtgevoelige lagen en het wegetsen van materiaal. De technieken ondersteunen de DUV-machines van ASML in het productieproces van microchips. Door deze processen te herhalen (multipatterning) zijn toch fijnmaziger chips te produceren dan alleen met een DUV-machine zou kunnen.

Vooral Amerikaanse leveranciers van chipfabricagemachines halen met hun chipmachines nu een derde van hun omzet uit China. Lithografie/DUV wordt alleen gemaakt door ASML, Nikon en Canon.

ASML heeft genoeg ingeleverd

Wennink concludeert dat ASML eigenlijk wel genoeg gedaan heeft met betrekking tot exportcontroles. “Misschien vinden ze dat wij over de brug moeten komen, maar ASML heeft al ingeleverd. Wij mogen geen EUV leveren aan China. En EUV is de helft van onze omzet [die is in zijn geheel circa 20 miljard op jaarbasis]. Nu komt 15 procent van onze omzet uit China, bij Amerikaanse chipmachineleveranciers is het 25 of soms meer dan 30 procent.”

Tip: ‘Nederland beperkt chipexport naar China, raakt ASML’