2min

De Nederlandse regering heeft met ingang van 1 september dit jaar extra exportrestricties afgekondigd voor de export van chipfabricagemachines naar China. Dit maakte verantwoordelijk minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher vandaag bekend.

Volgens de verantwoordelijke minister worden de aanvullende exportmaatregelen genomen vanuit het oogpunt van de nationale veiligheid. Bovendien, zo geeft zij in een verklaring aan, weten betrokken bedrijven -in casu vooral ASML, maar ook ASM International- nu precies waar zij aan toe zijn. De aanvullende exportrestricties moeten per 1 september ingaan.

De exportrestricties worden opgelegd omdat de Nederlandse regering bang is dat de apparatuur ook kan worden gebruikt voor militaire doeleinden van de Chinese overheid. Vooral de VS hebben de afgelopen tijd veel druk uitgeoefend op ons land om deze exportrestricties door te voeren.

DUV-technologie

De in de Staatscourant gepubliceerde verordening van de minister specificeert duidelijk om welke chipproductietechnologie het gaat. In de eerste plaats de al bekende hoogwaardige EUV-technologie, maar nu ook de iets oudere deep ultra violet (DUV)-technologie. De eerste categorie is al aan exportrestricties onderworpen, voor de tweede categorie was in de loop van dit jaar besloten exportrestricties op te leggen. Dit laatste is waarschijnlijk nu officieel gemaakt.

Double whammy

Als een soort van ‘double whammy’ gaan de VS ook waarschijnlijk zeer binnenkort nieuwe exportrestricties aankondigen voor de levering van chipfabricagemachines aan China. Deze zou volgens Reuters eind juli worden aangekondigd.

Meer specifiek zou het hierbij gaan om exportbeperkingen naar een aantal specifieke Chinese chipfabrieken, waaronder een fabriek van China’s grootste producent SMC. Deze bedrijven zullen volgens de exportrestricties waarschijnlijk geen machines kunnen kopen.

Vooral gaan deze nieuwe Amerikaanse restricties de export van ASML-machines treffen. Dit omdat deze systemen onderdelen en componenten bevatten van Amerikaanse makelij.

Reactie China en ASML

De reactie van China laat nog op zich wachten. Wel is bekend dat het vanzelfsprekend zeer ontevreden is met de exportrestricties en dat Nederland en de VS mogelijk sancties te wachten staan. ASML heeft inmiddels gereageerd op de ontwikkelingen en stelt via een persbericht dat het geen financiële effecten verwacht door het besluit.

Lees meer: ‘Nederland versterkt chipexportbeperkingen op verzoek van VS’