De PC-verkopen zullen naar verwachting voor het eerst sinds 11 jaar dalen. Dit blijkt uit de laatste voorspellingen, die een daling van 1,2 procent laten zien ten opzichte van 2011. De verkopen vallen het hele jaar al tegen, van de top vier verkopers noteert alleen Lenovo een groei in het aantal verkochte PC’s.

Uit het onderzoek blijkt dat ten opzichte met de 352,8 miljoen PC’s verkocht in 2011, er een daling optreedt in 2012. Verwacht wordt dat er 348,7 miljoen PC’s verkocht gaan worden. De industrie was nog positief in het begin van het jaar, toen Intel de markt klaar maakte voor ultrabooks en Windows 8 in het verschiet. De nervositeit sloeg toe toen de ultrabooks kwartaal na kwartaal teleur bleven stellen.

Nu, nadat de cijfers van het derde kwartaal binnen kwamen druppelen, waar wederom een neerwaartse spiraal was waar te nemen, werden analisten pessimistisch en gaat men er van uit dat dit jaar het slechtste jaar wordt qua PC-verkopen sinds 2001. Windows 8 ligt ook nog steeds in het verschiet, maar er zijn weinig analisten die geloven dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft de daling van de PC-verkopen nog zal weten te keren.

Als reden voor de teleurstellende verkopen wordt de globale economische crisis aangewezen. Dit zorgt er voor dat consumenten vasthouden aan de PC’s die ze nu hebben. Ook wijzen analisten naar de almaar krachtiger wordende mobiele apparaten, tablets en smartphones, die verschillende taken van een desktop over nemen. Deze apparaten zijn niet alleen mobiel, maar bieden meestal een goedkoper alternatief voor een PC.