3min

Het gaat helemaal niet goed met de pc-markt, de verkoopcijfers van nieuwe computers zijn in het tweede kwartaal fors onderuit gegaan. Dat stellen twee onafhankelijke marktonderzoekers, wel verwachten zij dat de pc-markt wel weer iets zal aantrekken na de introductie van Windows 10.

Zowel marktonderzoekbureau Gartner als IDC zijn negatief gestemd over het tweede kwartaal van dit jaar. Volgens Gartner zouden de verkopen met 9,5 procent zijn gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014, terwijl IDC uitkomt op een daling van 11,8 procent.

Het tweede kwartaal in 2014 kende een kleine opleving doordat in april van dat jaar een einde kwam aan de ondersteuning voor Windows XP en mensen daardoor enigszins gedwongen werden hun besturingssysteem te upgraden of een nieuwe pc aan te schaffen. Op dit moment is er geen drukmiddel om een nieuwe pc te kopen, eerder een afwachtende houding omdat Windows 10 deze zomer beschikbaar komt.

Aangezien Windows 10 als gratis upgrade beschikbaar komt voor iedereen met een Windows 7- en Windows 8-licentie zal dit waarschijnlijk niet zorgen voor een enorme boost in pc-verkopen. Wel verwachten de marktonderzoekers dat de cijfers de komende kwartalen wat beter gaan worden.

Volgens het IDC is Apple de enige fabrikant die geen last heeft van de slechte pc-markt en wist juist dat bedrijf 16,1 procent meer Mac-computers te verkopen. Alle andere fabrikanten zagen hun verkoopcijfers instorten ten opzichten van hetzelfde kwartaal in 2014. Apple weet met zijn Mac-computers dus langzaam marktaandeel af te snoepen van Windows, dat zal waarschijnlijk lastiger worden als Windows 10 beschikbaar komt.

Toch levert de slechte pc-markt de nodige problemen op voor veel fabrikanten. We hebben eerder al gezien dat Samsung zich terugtrok van de Europese pc-markt, Sony verkocht zijn pc-divisie en de Vaio-laptops zijn inmiddels niet meer te krijgen in Europa en bij veel andere pc-fabrikanten zijn al de nodige strategiewijzigingen doorgevoerd. De verwachting is dat het daar niet bij blijft.

Als we de cijfers van het IDC aanhouden dan vallen de grootste klappen bij Acer, die fabrikant zou maar liefst 26,9 procent minder pc’s hebben verkocht. Ook HP zou met 10,4 procent fors hebben moeten inleveren. Op dit moment is Lenovo (20,3%) nog steeds marktleider op de pc-markt gevolgd door HP (18,5%) en dan Dell (14,5%). IDC stelt dat Apple op dit moment de vierde plek bezet met een marktaandeel van 7,8 procent en daarmee Acer en Asus voorbij is gestreefd. Acer en Asus verschillen weinig qua marktaandeel en volgen op plaats 5 en 6 met respectievelijk 6,6 en 6,5 procent.

Gartner denkt dat Apple weliswaar groei doormaakt maar Acer en Asus nog niet voorbij is gestreefd en buiten de top 5 valt. Het denkt wel dat Asus inmiddels Acer voorbij is gestreefd. Over één ding zijn beide onderzoeksbedrijven het wel eens en dat is dat het erg slecht gaat met de pc-markt. Sommige fabrikanten zullen hun strategie moeten gaan herzien voordat het te laat, de kans bestaat namelijk dat ze het anders niet gaan redden. Met de huidige verkoopcijfers zijn er simpelweg teveel fabrikanten.