2min

Europese internet exchanges waarschuwen voor de verkeerde gevolgen van het Europese plan om grote techbedrijven te laten meebetalen aan netwerkkosten. Hierdoor zou de kritische telecominfrastructuur kunnen worden verzwakt en kwaliteitsverlies voor eindgebruikers optreden.

Volgens Reuters waarschuwt de European Internet Exchange Association (Euro-IX), de Europese brancheorganisatie voor internet exchanges, in een brandbrief de Europese Commissie voor mogelijke problemen rondom nieuwe wetgeving voor grote techbedrijven. Het gaat om het plan om grote techbedrijven als Google en Meta mee te laten betalen aan kosten die telecomoperators voor het internetverkeer maken.

Veel van het internetverkeer van de Europese telecomoperators komt voor rekening van deze techbedrijven en daardoor zou het volgens de Europese plannen proportioneel zijn dat ook zij bijdragen aan het opzetten en onderhoud van deze netwerken. Begin dit jaar wil de EC, onder de verantwoordelijkheid van eurocommissarissen Thierry Breton voor industrie en Margrethe Vestager van mededinging hiervoor een consultatie starten.

Dienstverlening in gevaar

In de brief van de Euro-IX, zo schrijft Reuters, geven de internet exchanges aan dat het voorstel mogelijk de kwaliteit van de dienstverlening aan eindklanten in gevaar kan brengen. Dit omdat hierdoor mogelijke systematische zwakheden in de kritische infrastructuur zouden kunnen ontstaan. 

Daarnaast zou Europa ‘administratieve’ zaken niet boven zaken van ‘technische noodzakelijkheid’ moeten laten prevaleren. Dit omdat het internet een complex ecosysteem is en dat (administratieve) maatregelen altijd consequenties hebben voor de technische werking.

Argumenten critici

Critici van de EU-plannen en de ‘verkeersbelasting’ zien de mogelijke maatregel als een groot gevaar voor de dienstverlening van grote techbedrijven aan eindklanten in de Europese lidstaten. Onder meer zijn zij bang dat de bedrijven hierdoor het voor de EU bestemde verkeer niet meer langs Europese ISP’s laten routeren, maar via ISP’s buiten de EU. Dit zou kwaliteitsverlies, onder meer door meer latency en verminderde security, opleveren.

De grote techbedrijven kunnen wel gaan meebetalen, maar dan kunnen zij deze kosten weer doorberekenen aan hun eindgebruikers. Verder zou een eventueel ingrijpen in strijd zijn met het netneutraliteitsbeginsel dan in de hele EU geldt.

Ook zouden Europese telecomoperators hun klanten al laten meebetalen aan de compensatie voor het groeiende netwerkverkeer van grote tech- en contentbedrijven. Door nu te vragen om extra compensatie, zouden zij zich volgens critici twee keer laten uitbetalen.

Tip: Telco’s moeten extra netwerkkosten voor grote verbruikers onderbouwen