2min

Nederland verzet zich tegen het invoeren van een Europese ‘internettax’ voor techreuzen. Dit zegt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens in gesprek met Reuters. Volgens haar worden consumenten hierdoor onnodig op kosten gejaagd en is het in strijd met netneutraliteit.

Met haar opmerking gaat de minister in tegen het plan van de Europese Commissie om een consultatieronde te starten naar de toekomst van de benodigde connectiviteit en de infrastructuur. Onderdeel van de consultatie is ook hoe en wie de financiële lasten van deze investeringen in 5G en breedband moeten dragen.

De telecomsector in de EU bepleit al jaren een ‘internettax’ voor grote techbedrijven. Denk daarbij aan Google, Meta, Amazon, Microsoft, Netflix en Spotify. De bedrijven gebruiken volgens de telecomoperators de meeste breedband en moeten daarom meer bijdragen aan de kosten van de infrastructuur die zij gebruiken. Huidig verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton, zelf afkomstig uit de tech- en telecomsector, zou voorstander van de heffing zijn.

Gebruikers de dupe

Minister Adriaansens vindt deze wellicht op te leggen internettax geen goed idee. Een extra belasting voor grote techbedrijven voor het gebruiken van de Europese 5G- en breedbandinfrastructuur gaat volgens haar tot prijsverhogingen voor gebruikers leiden. Zeker nu veel eindgebruikers streamingdiensten afnemen, juist die diensten die extra belast zouden moeten worden.

Volgens haar moet eerst worden gekeken welke andere financieringsmogelijkheden er zijn, voordat kosten aan eindgebruikers kunnen worden doorberekend. Bijvoorbeeld zijn overheden in staat de kosten te dragen, zijn er andere financieringsmogelijkheden of moeten de infrastructuurkosten aan de marktpartijen zelf worden overgelaten, aldus de minister.

Ook zou het voorstel ingaan tegen de door de EU zelf opgelegde maatregel van netneutraliteit waarbij operators diensten geen voorrang mogen geven boven andere of deze mogen belemmeren.

Rapport Oxera

Minister Adriaansens baseert haar stellingen onder meer op een recent rapport van consultant Oxera. Dit rapport in opdracht van EZK stelt dat Europese telecomoperators geen last hebben van de hogere kosten voor hun netwerken. Dit ondanks de groei van het dataverkeer via het internet. Deze telco’s zouden juist nu meer geld overhouden door onder meer de modernisering van hun netwerken, waardoor minder personeel nodig is en ook de CAPEX-uitgaven dalen.

Kortom, volgens de onderzoekers hebben de Europese telecomoperators geen enkele economische basis voor hun claim dat zij meer connectiviteits- en infrastructuurkosten maken door de groei van het dataverkeer door big tech.

Lees ook: Internetproviders: big tech laten betalen voor telecomkosten risicovol