2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De algemeen directeur van T-Mobile zegt dat de tarieven in het binnenland waarschijnlijk weer omhoog zullen gaan. Dit komt omdat de Europese regels zeggen dat het voordeliger moet worden om van provider A naar provider B te bellen, maar om dit te kunnen doen zullen andere tarieven omhoog moeten.

Bart Weijermars, algemeen directeur van T-Mobile Nederland: "Als de Europese Commissie, zoals eurocommissaris Kroes nu voorstelt, besluit dat de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het afwikkelen van gesprekken verder omlaag moeten, dan zullen we dat elders moeten gaan compenseren. Dit botte ingrijpen in de prijzen zorgt ervoor dat nationale tarieven omhooggaan. Er is gewoon geen andere mogelijkheid."

T-Mobile zegt dat de tariefverlaging voor bellen in en naar het buitenland er ook voor zal zorgen dat de nationale tarieven omhoog zullen gaan. Dus wat je aan de ene kant bespaart met het bellen in het buitenland, gaat er aan de andere kant weer uit met het nationaal bellen. "Voor de meeste mensen gaat het maar om een klein deel van de kosten die ze maken tijdens de vakantie. Zij hebben liever lage nationale tarieven", aldus Weijermars.

De huidige gsm-licenties zullen in 2013 aflopen. T-Mobile vraagt zichzelf op het moment af of een veiling de beste manier is om de frequenties te verdelen. Weijermars denkt dat het verstandiger is om de overheid bij verschillende partijen te laten navragen welk bedrag ze hiervoor over hebben en daarna aan de licentiehouders of ze hetzelfde of meer hiervoor over hebben. "De overheid kijkt qua frequenties steeds maar weer naar kleine pakketjes die ze gaat veilen. Er wordt niet gekeken naar het totaal en hoe de komende tien jaar een goede dienstverlening kan worden geboden in Nederland."

Om nog steeds winst te kunnen draaien heeft T-Mobile besloten minder subsidies om prepaid-toestellen te geven en het bedrijf zal weer aansluitkosten gaan rekenen voor nieuwe abonnementen. Ook andere providers zijn begonnen met deze maatregelen, maar in hoeverre dit winstgevend zal blijven is nog maar de vraag.