2min

De eerste tekenen van een prijzenoorlog in telecomland zijn zichtbaar. De kans wordt steeds groter dat telecomproviders als KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone een prijzenoorlog gaan houden in 2015. De voornaamste reden hiervoor is de komst van Tele2’s eigen netwerk.

De afgelopen weken hebben zowel KPN als T-Mobile hun abonnementen herzien en bieden deze providers grotere databundels aan voor minder geld. Ook Vodafone heeft een persconferentie aangekondigd over hun toekomstplannen, waarbij nieuwe abonnementen worden verwacht. Van een echte strijd is op dit moment nog geen sprake, maar deze wordt wel verwacht als Tele2 zijn prijzen bekend gaat maken.

Hoewel Tele2 nog niets bekendgemaakt heeft over zijn nieuwe abonnementen en bijbehorende prijzen hebben ze wel gewezen naar de strategie van het moederbedrijf in Zweden. Daar is Tele2 ook actief op de telecommarkt en biedt het hele grote databundels voor weinig geld. De verwachting is dan ook dat Tele2 dat ook in Nederland gaat doen. Als dat gebeurt wordt het verschil met de gevestigde orde zo groot dat deze wel moeten reageren en er een prijzenoorlog op komst is.

Nederland is op dit moment een van de duurdere landen in Europa voor mobiel bellen en internetten, een prijzenoorlog zou dit mogelijk weer in balans kunnen gaan brengen. Verwacht wordt dat Tele2 aan het einde van het eerste kwartaal zijn nieuwe abonnementen zal presenteren, waarbij de databundels een stuk groter worden. Alle Tele2-klanten maken op dit moment al gebruik van een Tele2-netwerk, maar dat is in de praktijk een virtueel netwerk dat gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile. Tele2 is echter druk bezig met het bouwen van een eigen landelijk dekkend 4G-netwerk, waar klanten straks gebruik van kunnen gaan maken. Voor de 2G- en 3G-verbindingen zal Tele2 capaciteit blijven huren bij T-Mobile. In de toekomst zullen alle smartphones echter uitgerust worden met 4G waardoor Tele2 steeds minder capaciteit van T-Mobile nodig zal hebben.