Nadat de beltarieven binnen Nederland jarenlang een dalende lijn lieten zien denken enkele telecomaanbieders erover om de tarieven tussen de vijf en tien procent te verhogen voor lokaal belverkeer.

T-Mobile en Vodafone achten de kans groot dat de prijzen in Nederland verhoogd zullen worden vanwege de verplichting door de Europese Commissie om de tarieven voor bellen vanuit het buitenland flink te verlagen.

"Het betekent dat onze marges keihard dalen. En dan is het onvermijdelijk dat de prijzen op andere plekken weer gaan stijgen", zegt Niek Jan van Damme, bestuursvoorzitter T-Mobile Nederland. "Wij zijn een commerciële partij die uit de lengte of de breedte zijn geld zal moeten verdienen."

Viviane Reding, Eurocommissaris van Telecomzaken, heeft gedreigd in te grijpen in de kosten voor internationaal sms- en dataverkeer en overweegt een plafond in te stellen voor terminatietarieven, de prijzen die telecomaanbieders aan elkaar doorberekenen voor het gebruik van elkaars netwerken.

Volgens Reding kunnen deze kosten tot 70 procent omlaag. "We hebben de sector de tijd gegeven, maar die heeft gefaald. Er is niets gedaan aan de tarieven", aldus Reding in juli.

"De inkomsten die we derven zullen van elders moeten komen", aldus een woordvoerder van Vodafone in Nederland. Hij stelt dat de Europese Commissie ‘de dynamiek uit de markt haalt’.

"Dit betekent een verslechtering van het klimaat voor prijsvechters. Wat is de prikkel nog om te stunten met prijzen als je overal plafonds inbouwt? Uiteindelijk schiet de consument daar niets mee op."

Marktleider KPN wilde geen commentaar geven op de geruchten rondom de prijsverhogingen waar T-Mobile en Vodafone op zinspelen.