2min

Intel is onlangs stilletjes gestopt met zijn Intel Pathfinder for RISC-V programma. Dit schrijft The Register. Het vorig jaar opgestarte programma moest het gebruik van open-source RISC-V-chipontwerpen bevorderen.

Volgens de techwebsite laat de programma-website van het Pathfinder for RISC-V van de chipgigant de mededeling zien dat het programma is beëindigd. Intel geeft daarbij aan geen bug fixes meer te leveren en dat geïnteresseerden het beste de RISC-V softwaretools van andere partijen kunnen gebruiken.

Oorzaken stopzetten programma

The Register geeft als mogelijke oorzaak voor het stoppen van het programma dat de chipgigant de ontwikkeling van dit specifieke programma niet meer kon of wilde financieren. Intel zelf heeft over het stoppen van het eigen RISC-V-programma geen commentaar gegeven.

De stap van de chipgigant is helemaal opmerkelijk aangezien het bedrijf een flinke investeerder is in de speciale ontwerper van op RISC-V gebaseerde CPU’s SiFive. Ook neemt het bedrijf deel in RISC-V International.

Daarnaast heeft Intel in een recente risicoanalyse aangegeven dat het bedrijven die op Arm en op RISC-V gebaseerde chipontwerpen als serieuze concurrenten ziet. Vooral voor processors die zich richten op datacenter workloads.

Pathfinder for RISC-V recent van start

De chipgigant was recent, in augustus 2022, met het Pathfinder for RISC-V-programma gestart. Met dit programma zouden gebruikers in staat worden gesteld op RISC-V CPU-ontwerpen op Intel FPGA’s of virtuele simulators te draaien. Hierdoor zouden zij use cases kunnen ontwikkelen voordat de ontwikkellifecyle voor deze CPU’s zou worden opgestart.

In december van het afgelopen jaar werden nog updates voor dit programma aangekondigd. Deze updates moesten onder meer voor een beter samenwerkend ecosysteem zorgen.