2min

Rivos, een startup die op RISC-V gebaseerde processors ontwerpt, heeft onlangs ruim 235 miljoen euro (250 miljoen dollar) weten op te halen voor het ontwikkelen van een eigen AI-accelerator. Deze AI-accelerator is vooral bestemd voor eindgebruikers waarvoor bijvoorbeeld Nvidia-accelerators te duur zijn.

De investeringsronde richtte zich op het ophalen van meer kapitaal voor het doorontwikkelen van het processorportfolio van de chipontwikkelaar. Vooral is het opgehaalde investeringskapitaal bestemd voor het ontwikkelen van een AI-accelerator op basis van het open-source RISC-V-chipontwerp.

De nieuwe AI-accelerator is vooral bestemd voor het draaien grote LLM’s voor onder meer GenAI-oplossingen en -toepassingen. Vooral AI-diensten die bovenop frameworks als PyTorch, JAX, Spark en PostgreSQL draaien.

Technische details

Onder de motorkap van deze AI-accelerator moet een RISC-V-architectuur draaien, maar daarover geeft door de chipontwerper nog geen verdere details vrij. Wel zou de accelerator volgens Rivos een combinatie gebruiken van high-performance RISC-V-processors en een zogenoemde data parallel accelerator of GPGPU. Beiden delen ze een gemeenschappelijk domein in zowel DDR- als HBM-geheugen en kunnen ze workloads ondersteunen van vele terabytes aan geheugen.

Verder zal de bewuste processor worden gebaseerd op de 3 nanometer-technologie van de Taiwanese fabrikant TSMC. Ook is de processor specifiek in een multi-chip Open Compute Project-server te plaatsen.

Minder kosten kleinere AI-gebruikers

Tegenover Bloomberg geeft CEO Puneet Kumar van Rivos aan dat de AI-accelerator zich vooral gaat richten op eindgebruikers die AI voor kleinere toepassingen willen gebruiken dan waarvoor bijvoorbeeld de accelerators van Nvidia geschikt zijn. Op deze manier voorkomen zij dan de overkill aan kosten die de processors van de marktleider met zich meebrengen.

Volgens de processorstartup uit 2021 kende de Serie 3-investeringsronde een groot aantal deelnemers. De investeringsronde werd geleid door Matrix Capital, daarnaast namen Intel Capital, MediaTek, Cambium Capital, CIDC, Capital TEN, en de Hotung Venture Group deel. Bestaande investeerders die opnieuw intekenden waren Walden Catalyst, Dell Technologies Capital, Koch Disruptive Technologies en de VentureTech Alliance.

Lees ook: Intel en Nvidia hebben radicaal andere visies op AI-ontwikkeling