1 min

De EC heeft een eerste conclusie getrokken in zijn onderzoek naar de voorgenomen overname van VMware door Broadcom. Gevreesd wordt dat de overname marktconcurrentie in gevaar brengt.

In de eerste bevindingen stelt de EC dat de voorgenomen overname mogelijk gevolgen heeft voor de concurrentie op de Europese chipmarkt. Vooral betreft dit de concurrentie op de markt voor FC HBA-processors en storage-adapters.

Combinatie

FC HBA-processors en storage-adapters kunnen vaak met de virtualisatiesoftware van VMware worden gecombineerd. De EC vreest dat Broadcom chipconcurrenten mogelijk de toegang tot VMware-software beperkt of vertraagt.

Broadcom is een grote speler voor NIC-modules, FC HBA-processors en storage-adapters. Het beperken van toegang tot VMware voor andere fabrikanten zou leiden tot hogere prijzen en innovatie bemoeilijken.

De EC onderzoekt ook of Broadcom het VMware-platform mogelijk niet meer standalone gaat aanbieden. Hierover zijn nu geen mededelingen gedaan.

Broadcom kan in bezwaar

Broadcom is op de hoogte gesteld van de bevindingen en krijgt de kans te reageren. Verwacht wordt dat de EC eind juni een definitief oordeel geeft over de mogelijke overname.

De overname met een waarde van 57 miljard euro (61 miljard dollar) had in februari zijn beslag moeten krijgen, maar heeft vertraging opgelopen door diverse mededingingsonderzoeken.

Naast de EC onderzoeken ook de mededingingsautoriteiten in het VK en de VS de deal. Broadcom verwacht nu dat de overname tegen 30 oktober van dit jaar definitief wordt.

Lees ook: EU-waakhond stelt beslissing over Broadcom-VMware deal uit