2min

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de overname van VMware door Broadcom gevolgen heeft voor de onderlinge concurrentie. De toezichthouder controleert onder andere of VMware straks nog wel kan draaien op processors van andere leveranciers.

Veel (netwerk)apparatuur in de datacenters waarop de software van VMware draait beschikt over processors van Broadcom. Denk daarbij aan Network Interface Cards (NIC’s) die servers verbinden met het datacenternetwerk.

De Europese Commissie is bang dat de overname van VMware door Broadcom gevolgen gaat hebben voor gebruikers van deze hardware. Een van de zorgen is dat VMware-oplossingen straks niet meer op gelijkwaardige processors van concurrenten van Broadcom kunnen draaien of verminderde prestaties leveren. Daarnaast vraagt de toezichthouder zich af of Broadcom het gebruik van VMware onder concurrenten kan blokkeren of anderszins limiteren.

Verklaring Vestager

In een verklaring geeft Eurocommissaris Margrethe Vestager aan dat het voor hardwarecomponenten in servers belangrijk is om met de software van VMware te kunnen werken. De Europese Commissie is volgens Vestager bezorgd dat Broadcom kan voorkomen dat hardware-concurrenten met software van VMware werken. Dit zou uiteindelijk tot hogere prijzen leiden, minder kwaliteit en minder innovatie voor bedrijven en consumenten.

Andere onderwerpen

Het Europese onderzoek richt zich ook op een aantal andere marktonderdelen. Onder meer wordt onderzocht of de overname gevolgen heeft voor het gebruik van VMware in combinatie met zogenoemde SmartNIC’s. VMware werkt op dit terrein met Intel, Nvidia en AMD samen aan Project Monterey. De Europese Commissie vreest dat VMware zijn aandeel in dit project kan terugschroeven om zijn NIC business te beschermen tegen concurrerende SmartNIC-producten.

Verder bekijkt de toezichthouder of Broadcom VMware software met andere software-oplossingen gaat bundelen. Bijvoorbeeld de securityoplossingen van het in 2019 overgenomen Symantec, of de tools van het eerder overgenomen CA Technologies.

Het uiteindelijke oordeel van de Europese Commissie over de geplande overname van VMware door Broadcom wordt in mei 2023 verwacht. In een reactie geeft Broadcom aan het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Tip: Broadcom Software gaat VMware heten