2min

Tags in dit artikel

, ,

De ambitieuze plannen van Google voor een 80 hectare grote Downtown West-campus in San Jose, Californië, komen in gevaar door de recente inspanningen van het bedrijf. De plannen van de techgigant voor de ‘megacampus’ werden in juni 2021 goedgekeurd. De ontwikkelingskosten zouden naar schatting 19 miljard dollar (17 miljard euro) bedragen. De investering omvatte de bouw van duizenden nieuwe woningen en 15 hectare aan openbare parken.

De toekomst van het project lijkt nu echter onzeker, nu de bouw is stilgelegd en er geen duidelijk plan is om het project te hervatten. Als onderdeel van zijn kostenbesparende maatregelen heeft Google naar verluidt zijn ontwikkelingsteam voor de San Jose-campus opgedoekt. Bovendien heeft het bedrijf eind vorig jaar aannemers laten weten dat het project vertragingen en wijzigingen kan oplopen. De hoofdontwikkelaar van het project, LendLease, ontsloeg in februari 67 werknemers, waaronder een aantal community engagement managers. Ondertussen verwijderde Google bouwupdates van zijn website voor het project.

Kostenbesparing

Ondanks het optimisme van bronnen dat er ooit een campus zal worden gebouwd, blijft de vrees bestaan dat het project niet de omvang zal bereiken die in het oorspronkelijke masterplan werd beloofd. Het bedrijf heeft onder meer 12.000 banen geschrapt, ongeveer 6 procent van het personeelsbestand, om de afnemende omzetgroei aan te pakken. Deze maatregel kan hebben bijgedragen aan de huidige staat van het project. Google’s investering van 10 miljard dollar in ten minste 20 essentiële vastgoedprojecten in 2022 was bedoeld om het project in San Jose en andere te financieren. Maar de strijd van de techindustrie om zich aan te passen aan een post-Covid wereld die meer hybride lijkt te zijn en minder gecentreerd rond grote campussen heeft de zaken verder gecompliceerd.

Gemeenschap

Google heeft jaren besteed aan het plannen van het San Jose complex en het overtuigen van de lokale gemeenschap. Om de gemeenschap aan zijn kant te krijgen, wees Google meer dan de helft van zijn campus aan voor openbaar gebruik. Daarnaast bood de techgigant een pakket van 200 miljoen dollar aan voordelen voor de gemeenschap.

Tijdens de sloopfase van het project werden echter verschillende historische monumenten van San Jose gesloopt en moesten andere worden verplaatst, wat bij sommige bewoners tot controverse leidde. Hoewel Google heeft verklaard dat het “voor de lange termijn aan San Jose verbonden blijft en gelooft in het belang van de ontwikkeling”, blijft het lot van de Downtown West campus onzeker.

Tip: Google Meet krijgt feature voor stopzetten deelnemersstreams