2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft is volgens Windows Latest bezig met nieuwe ARM-chips. Met het project gaat de techreus de strijd aan met de recente MacBooks van Apple, die op zelf ontworpen M-chips draaien.

Daarnaast stelt de blog dat Microsoft het nieuwe Windows 12 aan het optimaliseren is voor ARM-architectuur. Deze plannen zijn in feite verklapt door gerelateerde vacatures die het bedrijf uit Redmond open heeft staan.

Concreet betekent het dat Microsoft net als Apple een eigen SoC (System-on-a-Chip) wil laten bakken om zo gespecialiseerde hardware voor bepaalde functies te kunnen leveren. Met de introductie van de M1-chip zorgde Apple voor veelal verbluffende verbeteringen ten opzichte van de oude Intel x86-architectuur in oudere MacBooks.

Omwenteling

De vacature liegt er niet om. “De kandidaat zal verantwoordelijk zijn voor het bouwen van complexe, state-of-the-art SoC’s met leidende fabricageprocessen en zal nauw samenwerken met interne klanten en partners.” Nieuwe aanwinsten zullen deel uitmaken van het ‘Microsoft Silicon Team’.

Windows is al eerder op ARM verschenen, bijvoorbeeld toen Microsoft Windows 8 optimaliseerde voor ARM-gebaseerde platforms door het naar Windows RT te converteren. Toch is de keuze om zelf mee te doen aan de chip-ontwerpstrijd opmerkelijk. Sinds jaar en dag is Windows als ’s werelds grootste OS nagenoeg onlosmakelijk verbonden met de x86-architectuur. Het businessmodel van partijen als AMD en Intel is hierop gefocust. De ARM-plannen van Microsoft zullen dus niet alleen in de hoofdkantoren van Apple voor opschudding zorgen.

Windows 12

Het ARM-project zal naar alle waarschijnlijkheid veel invloed hebben op Windows 12, dat in 2024 verwacht wordt. Het nieuwe besturingssysteem zou uitgerust worden met veel AI-features. Een gespecialiseerde ARM-chip moet zorgen voor snellere prestaties op dit gebied. Aangezien de ontwikkeling rondom kunstmatige intelligentie nog razendsnel is, valt het moeilijk te zeggen hoe het AI-computerlandschap er in 2024 uitziet.

Lees ook: Waarom blijft Microsoft de grens opzoeken met opdringen software?