4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het einde aan Intels dominantie in de pc-markt lijkt steeds dichterbij te komen. De afgelopen jaren heeft AMD de concurrentie al opgevoerd, maar nu is duidelijk geworden dat Intel vanuit een andere hoek concurrentie gaat krijgen. Zowel Nvidia als AMD werken aan ARM-chips voor Windows-computers.

Microsoft werkt al jaren aan een goede ARM-versie van Windows. De eerste versie verscheen in 2012 en sindsdien heeft Microsoft grote stappen gezet om Windows 10 en later Windows 11 compatibel te maken met ARM-chips. Apple heeft in de tussentijd laten zien hoe het moet. Apple ontwikkelde zelf ARM-chips voor zijn Macbooks, iMacs en Mac Mini’s en is daarmee zeer succesvol. Apple verdubbelde zijn marktaandeel sinds het overstapte op eigen ARM-chips.

We wachten echter nog steeds op de doorbraak van Windows 11 ARM. Het grote probleem lijkt een goede ARM-chip te zijn die krachtig genoeg is om te concurreren met de Intel processoren. Dat probleem heeft Microsoft gecreëerd toen het een exclusieve samenwerking aan ging met Qualcomm voor ARM-chips voor Windows. Die exclusieve samenwerking is officieel nooit bevestigd, maar verschillende bronnen maakte er al veelvuldig melding van.

Nvidia en AMD zetten in op ARM voor Windows vanaf 2025

Dat er nu meerdere bronnen opduiken die melden dat zowel Nvidia als AMD werken aan de ontwikkeling van ARM-chips voor Windows kan gezien worden als een bevestiging van de exclusieve samenwerking met Qualcomm. Bronnen melden namelijk over beide dat de chips pas in 2025 op de markt komen. Dan zou naar verluidt de exclusieve samenwerking tussen Qualcomm en Microsoft zijn afgelopen.

De grote vraag is natuurlijk waarom Qualcomm wel in staat is om de beste chips te ontwerpen voor smartphones, maar het voor computers compleet laat afweten. De chips die Qualcomm tot op heden heeft uitgebracht voor Windows-computers waren onder de maat. Die konden simpelweg niet concurreren met de nieuwste chips van Intel. Daarmee heeft Qualcomm veel laten liggen, iets wat Nvidia en AMD zien als een kans.

Qualcomm probeert het vandaag nog een keer

Voordat we Qualcomm helemaal afschrijven heeft het vandaag nog een kans. Later vandaag staat er een presentatie gepland van nieuwe Qualcomm-chip voor Windows-computers. Dit betreft naar verluidt een interne presentatie van Qualcomm aan Microsoft topmensen. Deze nieuwe chip is ontworpen door het team van Nuvia, een startup die Qualcomm kocht in 2021 voor 1,4 miljard dollar. Nuvia is opgericht door voormalige chipdesigners van Apple, die mede verantwoordelijk zijn voor het succes van de Apple M-serie. Zij hebben nu twee jaar de tijd gehad om met een competitieve ARM-chip te komen die Windows-computers sneller en efficiënter moeten maken. Daarmee zijn de verwachtingen voor vandaag wat hoger, dan bij eerdere Windows-chips van Qualcomm. Grote vraag is wanneer Qualcomm of Microsoft de chip aan het publiek gaan presenteren.

Intel zal druk zetten op pc-fabrikanten

De beurskoers van Intel ging de afgelopen dagen al omlaag, de innovaties in de chipmarkt en de toenemende concurrentie zetten Intel verder onder druk. Op dit moment is 9 van de 10 verkochte pc’s nog voorzien van een Intel-processor, die positie zal Intel zolang mogelijk proberen te beschermen. AMD kwam een aantal jaar geleden met een comeback op de CPU-markt. Ook toen duurde het lang totdat pc-fabrikanten hun portfolio wilden uitbreiden met desktops en laptops van AMD. We verwachten dat pc-fabrikanten ook bij de introductie van ARM-chips in eerste instantie de boot zullen afhouden. Dat komt vooral door de druk die Intel op deze pc-fabrikanten zet.

De verkoop van laptops en computers is een marginale business. Over het algemeen wordt er niet heel veel op een computer verdiend. Pc-fabrikanten zijn dus gebaat bij goede inkoopprijzen en aantrekkelijke kortingen wanneer ze onderdelen inkopen. Het spelletje van aantrekkelijke kortingen is Intel in de loop der jaren heel goed in geworden. Intel zal ongetwijfeld meer kortingen gaan bieden als het onder druk komt te staan in de pc-markt.

Daar staat natuurlijk tegenover wat de klant wil. Klanten willen straks misschien wel een Windows-laptop met een ARM-chip van AMD, Nvidia of Qualcomm. Het aanbod zal in eerste instantie waarschijnlijk achterblijven. Het ligt voor de hand dat Microsoft op korte termijn een Surface Laptop zal presenteren met een Qualcomm-chip. Als die goed verkocht wordt heb je kans dat fabrikanten als Acer, Asus, Dell, HP en Lenovo gaan twijfelen. Wij vermoeden echter dat het wel even kan duren tot er een breed aanbod is in ARM-chips voor Windows-laptops, vanwege Intels dominantie en strategie.

Intel moet met een antwoord komen

Intel is recent gestart met de productie van EUV-chips, waardoor het nu eindelijk kleinere, efficiëntere chips kan produceren. De fout in Intels strategie wordt daarmee eindelijk hersteld. De enige manier voor Intel om de concurrentie in de pc-markt achter zich te houden is door met betere en zuiniger chips voor Windows-pc’s te komen. De vraag is of dat gaat lukken met x86 of dat Intel uiteindelijk ook overstag gaat en ARM-chips voor pc’s gaat maken. AMD lijkt op beide paarden in te zetten.

Wat doet Samsung?

In dit hele verhaal is Samsung nog niet voorgekomen, Samsung heeft de afgelopen tien a vijftien jaar met succes de nodige Exynos-chips op de markt gebracht. De Qualcomm-chips voor smartphones waren vaak net iets beter, maar Samsung zat er nooit ver achter. In theorie zou ook Samsung een poging kunnen doen om een chip voor pc’s te ontwerpen, het heeft uiteindelijk in sommige landen ook nog steeds een succesvolle pc-divisie. Op dit moment is het echter nog heel stil rondom Samsung en is het afwachten of dit een markt is waar het Zuid-Koreaanse een rol in wil spelen.