1 min

De Franse overheid subsidieert met een bedrag van 2,9 miljard euro een nieuwe chipfabriek van STMicroelectronics en GlobalFoundries. De subsidie is onderdeel van een groter Frans plan voor de halfgeleiderindustrie.

De nieuwe fabriek van de chipproducenten is gevestigd in Crolles bij de stad Grenoble. De chips die de fabriek gaat produceren, zijn in de eerste plaats bestemd voor de (Franse) auto-industrie, maar ook industriële IoT (IIoT)-toepassingen. Het gaat vooral om 18 nm chips.

De komst van de fabriek moet duizend banen opleveren. De hele bouw van de fabriek, inclusief de subsidie van 2,9 miljard euro van de Franse staat, kost 7,5 miljard euro. De productie in de nieuwe chipsfabriek moet de Franse chipproductie jaarlijks met 6 procent doen groeien. Dit zijn ongeveer 620.000 wafers per jaar.

Onderdeel groter chipprogramma

Het project is afgezien van de bouw van de Franse kerncentrales, één van de grootste Franse industriële projecten ooit en maakt deel uit van een groter Frans ontwikkelingsprogramma voor de halfgeleiderindustrie. Dit project, dat onderdeel uitmaakt van de Chips Act van de EU, wordt met 5,5 miljard door de Franse staat gefinancierd.

Lees ook: EC staat chipfabriek STMicroelectronic en GlobalFoundries toe